Leuk hoor, al die goedbedoelde adviezen van andere moeders, maar blogger Jorrie Varney doet het lekker op haar eigen manier. En daarom maakt het haar ook niet uit hoe lang haar kinderen een speen hebben.
Lees verder onder de advertentie
‘Het ene kind wordt rustig van een knuffel, die van mij worden ontspannen van een speen’, schrijft ze.
‘Maak je eigen keuzes’
Ze denkt dat haar kinderen ‘m weggooien zodra ze er zélf klaar voor zijn. ‘Ze willen zich veilig, geliefd en gesteund voelen. En als jij dan ineens hun speen weghaalt, voor hun een stukje rust, kunnen zij dat moeilijk begrijpen.’ Hiermee wil Jorrie niet meteen andere moeders veroordelen, want volgens haar is de manier van opvoeden voor iedereen anders. ‘Maar wat doet het ertoe als een peuter een fopspeen heeft? Waarom stoort het jou? Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar op en maak zélf je eigen keuzes.’
Jorries oudste kind had tot z’n derde een speen. Hij kreeg ‘m als-ie moe, bang of overstuur was en daar maakt ze geen big deal van: zijn tanden zijn prima, hij heeft geen problemen met zijn spraak en is net zo actief als andere kinderen. ‘Ze geven het vanzelf wel op. En natuurlijk vraag je jezelf af of het wel goed is, dat doet iedereen, maar laat je niet gek maken. Want aan het eind van de dag is het jouw kind, en niet dat van anderen.’
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).