‘Mijn dochter (7) riep dat het klimtouw zo lekker voelde aan haar pipi’

28.06.2018 15:38
Els en Do

Onze zevenjarige dochter is een vrolijkerd die houdt van klimmen en klauteren. Dit weekend bleek waarom: met rode blosjes op haar wangen riep ze midden in de speeltuin: “Mama, het klimtouw voelt zo lekker aan mijn pipi.” Wij meteen ook rode hoofden, maar dan van schaamte. Moeten we zeggen dat ze zoiets beter niet kan roepen of haar gewoon laten gaan?

ELS & DO: U neemt ons werk uit handen door zelf het antwoord op uw vraag te leveren: hoe heerlijk de onbevangenheid van uw dochter ook is, ze moet inderdaad leren dit soort dingen niet door de speeltuin te roepen.

Lekkere gevoelens

Piepkleine kinderen wrijven al tegen iets aan, drukken de bovenbeentjes tegen elkaar of grijpen naar hun geslachtsdeeltjes om lekkere gevoelens te krijgen.

Dat uw dochter geniet van het klimtouw is dus de gewoonste zaak van de wereld. Wij zouden ons eerder ongeruster maken als ze dit soort sensaties niet had.
 

Lees ook
‘Mijn zoon (4) haalt om de haverklap zijn piemeltje uit zijn broek’ >

 

Sociale verkeersregels

Helaas, de sociale verkeersregels op dit vlak schrijven nou eenmaal voor dat je er discreet over bent. Die regels gaat uw dochter de komende tijd vanzelf oppikken. Op een dag worden kinderen vanzelf preutser. Ze willen opeens niet meer in hun blootje lopen en doen de wc-deur op slot.

Tot uw dochter zover is moet u haar door het sociale verkeer gidsen. En dat doet u door haar te vertellen dat de grote mensen, tegenstrijdig genoeg, hebben afgesproken dat je fijne gevoelentjes in besloten gezelschap bespreekt.

 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”

 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2018.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >