‘Mijn dochter (6) zit de hele dag aan me vastgeplakt. Hoe maak ik haar zelfstandiger?’

21.12.2017 14:59
Els en Do

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je een van de vragen, mét antwoord

Mijn dochter (6) zit de hele dag aan me vastgeplakt. Op een partijtje waar alle andere kinderen gezellig met elkaar spelen, wijkt ze niet van mijn schoot. Hoe maak ik haar zelfstandiger?

Gewoon van uw schoot afduwen, zegt Do’s stokoude buurvrouw mevrouw Huppers. En lekker gaan kletsen met de andere moeders. Maar mevrouw Huppers heeft makkelijk praten, haar schoot was domweg te klein voor haar negen kinderen (ze had trouwens ook geen tijd om met andere moeders te kletsen, de was wachtte).
 

Op een dag is het opeens over

De tantes zijn weekhartiger. Wij hebben ook makkelijk praten, wij hebben in totaal slechts drie kinderen opgevoed. En we hadden wasmachines. Verder lijkt het ons een nachtmerrie als je met geweld in een kudde wordt geprojecteerd. Wij zeggen: u hebt een liaan gebaard, en u bent een boomstam. Daartoe bent u op aarde. Laat het wurm nog maar even. Op een dag is het opeens over. Dan denkt u: hè, wat is er gebeurd?

Do had ook zo’n dochter die geen minuut zonder haar schoot kon. Op dit moment reist die dochter vier maanden door Zweden zonder ooit naar huis te bellen. Als uw dochter om uw been gestrengeld door het leven gaat, moet u maar bedenken: er is geen bruid die aan het been van haar moeder naar het altaar schrijdt.
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

Dit artikel staat in Kek Mama 13-2017.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >