Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (3). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Ik lees in de krant hoe een cabaretier een lijst mensen opnoemt die hij bewondert: schrijvers, tekenaars en zangers. Tien mannen, geen enkele vrouw. Diezelfde dag zie ik een poster voorbijkomen voor een bijeenkomst over Vrouwen en Wiskunde – met vier mannelijke sprekers.
 

Klein dagelijks seksisme

Dit soort klein dagelijks seksisme valt me de laatste tijd steeds vaker op. Ik vind het ook niet zo tof als Tex een shirt met ‘Stoer’ cadeau krijgt en Rifka eentje met ‘Lief’. Alsof mijn kinderen niet allebei stoer én lief mogen zijn. Het gekke is dat ik tien jaar geleden helemaal niet bezig was met dit soort dingen, terwijl ik toen als vrouw in de wiskunde tussen bijna alleen maar mannen werkte en manmoedig heel wat vrouwonvriendelijke grappen doorstond. Wat is er in de tussenliggende jaren veranderd?

Ik denk dat Twitter een grote rol speelt. Daar volg ik Kek Mama’s columniste Anke Laterveer, haar vriend Thomas en andere frisse feministen. Dankzij hen ben ik meer gaan lezen over dit soort onderwerpen. Maar de grootste verandering van de afgelopen tien jaar is natuurlijk dat ik moeder werd.
 

Verwachtingen en verhoudingen

De verwachtingen voor moeders zijn zo anders dan voor vaders (wat trouwens voor vaders niet per se heel leuk is – een vriend klaagt dat hij op kraamvisite bijna nooit eens zo’n lieve baby op schoot krijgt). En je ziet hoe snel je kinderen in het hokje ‘lego en stoer doen’ óf ‘prinsessen en lief zijn’ worden geduwd.

En dan veranderen de verhoudingen thuis ook nog eens. Uit onderzoeken blijkt dat jonge stellen zonder kinderen werk en huishouden tamelijk gelijk verdelen, maar dat dit verandert als er een baby komt. Dan gaat een op de drie vrouwen minder werken, terwijl maar een op de elf mannen hetzelfde doet. Zelf verslikte ik me elke keer als ik te horen kreeg dat Tex zo vaak naar de opvang moest omdat ik zo nodig vier dagen moest werken. Han kreeg dan weer veel complimenten omdat hij slechts vier dagen werkte.
 

Lees ook
'Huishouden, werk, de kinderen: mijn man en ik onderhandelen over álles' >

 

Later

Enfin, toen ik me laatst op zat te vreten over dit soort zaken, vond ik ineens een rondslingerend opstel van Tex. Het onderwerp was ‘later’ en dit is wat hij schreef: ‘Dan hoop ik met mijn zusje te kunnen spelen. Ik hoop dat mijn zusje niet denkt dat jongens de stoerste dingen kunnen doen. En ik hoop dat mijn zusje iets stoers doet.’

Toen smolt ik. Tex volgt geen activisten op Twitter en ik geef hem echt geen college over feminisme (we doen liever een spelletje Catan). Toch maakt hij zich al een beetje zorgen dat zijn zusje misschien denkt dat ze geen stoere dingen kan doen omdat ze een meisje is.

Ik bedenk dat kinderen krijgen het mooiste is dat me de afgelopen tien jaar is overkomen. Dan maar wat meer oog voor seksisme. En ik hoop vooral dat Tex en Rifka later samen stoere en lieve dingen gaan doen.


Dit artikel staat in Kek Mama 05-2018.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Jaime King en zoon prachtjurken
Beeld: BrunoPress

Voor de première van The Incredibles 2 kleedde de zoon van actrice Jaime King niet alleen zijn moeder, maar ook zichzelf fantastisch aan.

Jaime (39) liet zich op de rode loper vergezellen door haar vierjarige zoon, en deelde dat via Instagram. ‘Ik hou zoveel van hem!’, schreef ze bij de foto. ‘Hij zocht mijn lipstick én jurk uit.’ Ook voegde ze de hashtag #ifyoulikeitwearit toe.

 

Genderneutraliteit

Jaime spreekt zich regelmatig uit over genderneutraliteit, en omarmt alles wat haar zoon mooi vindt. Tegen Stylecaster magazine zei ze: “Hij is net David Bowie. Hij houdt van glimmers, roze, en felle kleuren, en is tegelijkertijd verliefd op de mooiste meisjes. Maar bovenal houdt hij gewoon van iedereen.”

De actrice startte in 2016 haar eigen gender-neutrale kledinglijn voor kinderen, en was daarmee de eerste ooit. Ze hoopt daarmee het belang van eigenwaarde en geluk bij kinderen te benadrukken. “Ik voelde me ook altijd aangetrokken tot mensen in het algemeen”, vertelde ze in het hetzelfde interview, “weliswaar met een lichte voorkeur voor mannen. Mijn moeder heeft me nooit veroordeeld wanneer ik relaties had met vrouwen. Zij is mijn inspiratie.”

Haar zoon speelt ondertussen onbevangen verder:

 


Lees ook
Dit meisje vindt gendernormen maar stom >


 

En deze kick-ass zeemeerminjurk willen we je niet onthouden:

 

Now and forevermore. We love you Elizabeth Kemp. @hooligandreamers_elizabethkemp 💜

Een bericht gedeeld door Jaime King (@jaime_king) op

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

stiefmoeder zwaarder dan moeder
Beeld: Pixabay

Michelle Zunter is moeder en stiefmoeder. Vooral die laatste rol ziet ze als een behoorlijke uitdaging. Op Huffington Post legt ze uit waarom.

‘De eerste jaren als stiefmoeder wilde ik alles perfect doen’, schrijft ze.

 

Worstelen

Michelle zorgde fulltime voor het kind van haar echtgenoot en steeds als er iets misging, brak ze. ‘Het was zwaar, helemaal omdat ik zelf ook net een baby had. Ik wilde voor mijn stiefkind de moeder zijn die hij nodig had, maar voor mijn eigen kind wilde ik ook de perfecte moeder zijn. Ik kreeg het niet voor elkaar.’ Steeds weer worstelde Michelle met het gevoel dat ze goed voor het kind van een ander moest zorgen. ‘Hier zat ik nog meer mee dan met slaapgebrek en borstvoeding geven.’

 

Lees ook
29 onredelijke gedachten als je kinderen een stiefmoeder krijgen >

 

'Fantastische band'

Stiefmoeder zijn? Michelle wilde het niet meer. Toch hield ze vol, omdat ze wist dat alle moeite uiteindelijk zijn vruchten zou afwerpen. ‘En ja, zeven jaar later kan ik zeggen dat ik een fantastische band heb met mijn stiefkind. Onze relatie is niet perfect, maar ik weet dat het goed zit omdat ik de tijd nam om het stiefmoederschap te koesteren. Ik ben toegewijd, gepassioneerd en zeer betrokken.’

 

'Ik maak fouten en breng offers'

Michelle heeft door haar rol als stiefmoeder veel over zichzelf geleerd. ‘Elke keer als ik tegen een muur aanliep en wilde stoppen, moest ik mezelf weer bij elkaar rapen. Steeds weer vond ik nieuwe manieren om problemen op te lossen en ontdekte ik wat gezond was voor mijn stiefkind. Ik maak fouten en breng offers, maar heb ook geleerd om op verschillende manieren lief te hebben.’

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 


 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >