Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (3). Elke maand checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Ik lees in de krant hoe een cabaretier een lijst mensen opnoemt die hij bewondert: schrijvers, tekenaars en zangers. Tien mannen, geen enkele vrouw. Diezelfde dag zie ik een poster voorbijkomen voor een bijeenkomst over Vrouwen en Wiskunde – met vier mannelijke sprekers.
 

Klein dagelijks seksisme

Dit soort klein dagelijks seksisme valt me de laatste tijd steeds vaker op. Ik vind het ook niet zo tof als Tex een shirt met ‘Stoer’ cadeau krijgt en Rifka eentje met ‘Lief’. Alsof mijn kinderen niet allebei stoer én lief mogen zijn. Het gekke is dat ik tien jaar geleden helemaal niet bezig was met dit soort dingen, terwijl ik toen als vrouw in de wiskunde tussen bijna alleen maar mannen werkte en manmoedig heel wat vrouwonvriendelijke grappen doorstond. Wat is er in de tussenliggende jaren veranderd?

Ik denk dat Twitter een grote rol speelt. Daar volg ik Kek Mama’s columniste Anke Laterveer, haar vriend Thomas en andere frisse feministen. Dankzij hen ben ik meer gaan lezen over dit soort onderwerpen. Maar de grootste verandering van de afgelopen tien jaar is natuurlijk dat ik moeder werd.
 

Verwachtingen en verhoudingen

De verwachtingen voor moeders zijn zo anders dan voor vaders (wat trouwens voor vaders niet per se heel leuk is – een vriend klaagt dat hij op kraamvisite bijna nooit eens zo’n lieve baby op schoot krijgt). En je ziet hoe snel je kinderen in het hokje ‘lego en stoer doen’ óf ‘prinsessen en lief zijn’ worden geduwd.

En dan veranderen de verhoudingen thuis ook nog eens. Uit onderzoeken blijkt dat jonge stellen zonder kinderen werk en huishouden tamelijk gelijk verdelen, maar dat dit verandert als er een baby komt. Dan gaat een op de drie vrouwen minder werken, terwijl maar een op de elf mannen hetzelfde doet. Zelf verslikte ik me elke keer als ik te horen kreeg dat Tex zo vaak naar de opvang moest omdat ik zo nodig vier dagen moest werken. Han kreeg dan weer veel complimenten omdat hij slechts vier dagen werkte.
 

Lees ook
'Huishouden, werk, de kinderen: mijn man en ik onderhandelen over álles' >

 

Later

Enfin, toen ik me laatst op zat te vreten over dit soort zaken, vond ik ineens een rondslingerend opstel van Tex. Het onderwerp was ‘later’ en dit is wat hij schreef: ‘Dan hoop ik met mijn zusje te kunnen spelen. Ik hoop dat mijn zusje niet denkt dat jongens de stoerste dingen kunnen doen. En ik hoop dat mijn zusje iets stoers doet.’

Toen smolt ik. Tex volgt geen activisten op Twitter en ik geef hem echt geen college over feminisme (we doen liever een spelletje Catan). Toch maakt hij zich al een beetje zorgen dat zijn zusje misschien denkt dat ze geen stoere dingen kan doen omdat ze een meisje is.

Ik bedenk dat kinderen krijgen het mooiste is dat me de afgelopen tien jaar is overkomen. Dan maar wat meer oog voor seksisme. En ik hoop vooral dat Tex en Rifka later samen stoere en lieve dingen gaan doen.


Dit artikel staat in Kek Mama 05-2018.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van zwangerschapsverlof tot het huis schoonmaken: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen verkennen


Even offline


Om van te smelten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lekker Mokkel van je moeder🐯 . . . #babygirl #beauty #daughter #love #babystyle #evesleep #Maliya

Een bericht gedeeld door Sharon Doorson 🦁 (@sharondoorson) op


Mooie foto

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤️

Een bericht gedeeld door Airen Mylene (@airenmylene) op

 

Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Mama moet even lekker gek doen


En waarom ook niet...

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

👌🏻 #waariswally

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Samen naar de nagels


Een schat vinden

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Goedemorgen uit Maastricht op deze zonnige maandag! Het was lastig om gisteravond van huis te vertrekken. Ik moet altijd met een dikke koffer (never travel light) de auto in en 4 mooie mensen achterlaten om naar de set te gaan voor een paar dagen. Mijn jongste dochtertje zei: “Ik hoop dat ik een schat vind. Dan hebben we genoeg geld voor altijd zodat jij nooit meer moet gaan werken!” Even leek het een topoplossing, maar toen heb ik haar toch snel uitgelegd dat ik het óók gewoon heel erg leuk vind wat ik doe. Dat ik steeds nieuwe mensen ontmoet en dat ik zo blij word van acteren. En dat het heel bijzonder is als je mag en kunt doen wat je graag doet. Ze begreep het. En hoopt nu op een eigen manege met 30 paarden voor haar zus. Want, ook al zal dat veel werk zijn en best duur, Bloem zal er zeker heel erg blij van worden. #zoiets #blij #offers #itsallaboutthebalance

Een bericht gedeeld door Angela Schijf (@angelaschijfofficial) op

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meer-tijd-met-partner-doorbrengen

Maar liefst 67% van de moeders zou meer tijd met haar partner door willen brengen. 20% zegt zelfs dat ze überhaupt nooit meer iets samen met haar partner doet.

Dat blijkt uit de Kek Mama jubileumenquête onder 1250 moeders met kinderen van 0 tot 12 jaar. 

 

Seksleven achteruitgegaan

10% doet nog vaak leuke dingen samen met haar partner, zoals uit eten (83%), een terrasje pakken (45%) of naar een feest of festival (34%). Voor 45% van de moeders is hun seksleven erop achteruitgegaan, maar 14% vindt het juist beter geworden.

 

Lees ook
Bel de oppas maar: 9x romantische steden voor jou en je partner >

 

'We groeien naar elkaar toe'

Verder is de relatie sinds de komst van de kinderen volgens 4 op de 10 moeders slechter geworden. Maar dat geldt gelukkig lang niet voor iedereen. Susan (40) is juist blij: “Ik ben mijn man een stuk leuker gaan vinden nu hij vader is. We groeien naar elkaar toe, zijn meer verbonden met elkaar en we hebben veel lol en plezier met de kinderen samen.”


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >