‘Mijn baby slaapt overdag amper, wat moet ik doen?’

01.02.2021 20:06
baby_slaapt_overdag_niet

Probeer je overdag van alles om je baby in slaap te krijgen, maar blijft het bij lichte hazendutjes? Kinderslaapcoach Myrthe Stapper geeft een paar praktische tips.

Lichte (hazen)slaapjes worden volgens haar vaak veroorzaakt de volgende punten:

  • Het kan zijn dat je je baby te snel weer laat slapen. Goed om te weten: een baby van vijf maanden kan gemiddeld al zo’n twee uur achter elkaar wakker blijven. Myrthes advies: “Sta niet meer dan drie dutjes toe. Want, hazenslaapjes houden hazenslaapjes in stand.”
  • Kan jouw baby met een paar maanden nog niet zelfstandig in slaap vallen? Dan is dat volgens Myrthe ook een punt om aan te werken als je wilt dat de slaapjes beter (en langer) worden. “Dit kun je op verschillende manieren doen. De pick up, put down-methode is een bekende methode. In deze video zie je hoe die werkt.”
  • Een lichte omgeving kan volgens Myrthe ook de reden zijn dat je baby minder diep slaapt. “Laat hem daarom altijd in een donkere kamer slapen. Donker stimuleert de aanmaak van melatonine en dat is het natuurlijk hormoon dat slaperig maakt.”
  • Last but not least: geef je baby de kans om na het wakker worden opnieuw in slaap te vallen. “Door je baby niet direct uit bed te halen maar even af te wachten, geef je hem ook de kans om nog een cyclus te slapen.” Myrthes tip: “White noise kan enorm helpen om je baby de koppeling te laten maken van de ene slaapcyclus in de andere slaapcyclus. Het is een monotoon geluid waar veel baby’s rustig van worden, omdat het lijkt op het geluid dat ze ook in de baarmoeder hoorden.”

Myrthe Stapper is gecertifieerd kinderslaapcoach en oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl

 

Lees ook
Het middagdutje: hoelang, hoe vaak en tot welke leeftijd? >

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >