Veel peuters hebben het middagslaapje hard nodig. Slaan ze die over, dan zijn ze niet te genieten. Hier lees je hoelang je je kind op bed kunt leggen en vanaf welke leeftijd dit niet meer nodig is.
Lees verder onder de advertentie
De eerste weken en maanden na de geboorte slaapt je baby overdag vaak als een roos. Maar naar mate hij ouder wordt, heeft hij minder slaap nodig. De meeste kinderen hebben nog maar één tot twee middagdutjes per dag nodig zodra ze richting hun eerste verjaardag gaan. Op een leeftijd van vijftien tot achttien maanden is dat vaak nog maar één slaapje.
Lees verder onder de advertentie
Hoelang duurt een middagdutje?
Net als bij volwassenen verschilt het slaappatroon sterk per kind. De één is bij een dutje niet wakker te krijgen, de ander slaapt maar heel weinig. Bovendien heeft de overgang van twee middagdutjes naar nog maar één, tijd nodig. De ene dag lukt het wel, de andere dag niet.
De meeste kinderen die nog maar één slaapje per dag doen, doen dit rond middaguur. Gemiddeld slapen ze ongeveer anderhalf tot drie uur. Ook hier geldt dat ieder kind anders is en dat het ook per dag kan verschillen. Misschien weigert je kind een keer te slapen of ben je onderweg en slaapt je kind minder lang dan normaal.
Je zou zeggen dat dat geen kwaad kan, maar je kind heeft het middagdutje hard nodig. Als hij vermoeid raakt, slaapt hij ’s nachts meestal ook minder goed. Leg je kind dus ’s avonds wat eerder in bed als hij overdag minder lang heeft geslapen.
Wanneer geen middagdutjes meer?
Tussen de twee en drie jaar hebben kinderen steeds minder vaak een middagdutje nodig. Maar ook hier geldt: geen kind is hetzelfde. Kijk goed naar het gedrag en de behoefte van jouw kind.
Valt hij ’s avonds moeilijker in slaap, dan kun je het slaapje overdag langzaam gaan afbouwen. Dat doe je door hem minder lang te laten slapen en hem niet meer na drie uur ’s middags in bed te leggen. Ook kun je het afwisselen: de ene dag wel een slaapje, de andere dag niet.
De meeste kinderen hebben aan het einde van hun derde levensjaar geen middagdutjes meer nodig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).