‘Mijn kind vertelde dat hij met opa in de hemel aan het schaken was’

24.10.2022 14:31
schaken met overleden grootvader Beeld: Unsplash

Fleur zingt liedjes met haar overleden grootvader en Stan schaakt met zijn overleden opa zonder dat hij het spel ooit geleerd heeft. Niet alles wat kinderen zeggen kun je afdoen als ‘een levendige fantasie’.

Sandra (41), moeder van Fleur (7) en Roos (3):

“Zelf had ik helemaal niets met het spirituele. Totdat mijn dochter Fleur van destijds vier jaar het steeds had over opa Beer. Ze vertelde dat hij bij haar op haar bedrand kwam zitten en liedjes met haar zong. Ik kreeg acuut koude rillingen.

Mijn vader (Berend) overleed toen ik vijftien was en was dirigent in een koor. Ook met mij zong hij veel. Volgens Fleur was hij blij en vrolijk. Jammer genoeg is hij een paar keer geweest en daarna nooit meer. Af en toe vraag ik nog naar opa Beer, maar Fleur kan zich niets meer herinneren. Zo jammer. Toch voelt het voor mij als een teken van mijn vader.”

Lees ook – Spooky: ‘Mijn kind praat met geesten’ >

Geestig spel

Lisanne (29), moeder van Wout (7) en Stan (6):

“Mijn schoonvader overleed toen Wout één was en Stan nog net niet geboren. Maar een tijdje geleden werd ik midden in de nacht wakker van geluid. Zat Stan rechtop in zijn bed. Hij had het schaakbord uit de kast gehaald en vertelde dat hij met opa in de hemel aan het schaken was.

Ik maakte snel mijn man wakker; dit moest hij zien. Stan benoemde de stukken en wist zelfs hoe hij enkele zetten moest uitvoeren. Wij stonden versteld; we hadden nog nooit met hem geschaakt. Wat het extra bijzonder maakte, was dat schaken de favoriete hobby van mijn schoonvader was.”

Dit artikel staat in Kek Mama 01-2022.

 

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.