Meester Jonas: ‘Op alles wat ik doe, heeft de moeder van Finn commentaar’

23.09.2022 07:10
school potloden

Geef ze een klas vol kinderen en deze juffen en meesters zijn in hun element. Alleen de papa’s en mama’s die ze erbij krijgen bezorgen hun weleens hoofdpijn.

Jonas (43) is meester in groep 6.

“Bij sommige ouders kun je het nooit goed doen. Als je ze vraagt om te helpen, voelen ze zich overvraagd. Als je ze niet vraagt, voelen ze zich gepasseerd. Als je zegt dat hun kind het goed doet, vinden ze dat je gemakzuchtig bent. Als je zegt dat het kind achterloopt, is het de schuld van de meester. En ga zo maar door.

Medestanders vinden

Ellen, de moeder van Finn uit mijn klas, spant wat dat betreft de kroon. Op alles wat ik doe heeft ze commentaar en jammer genoeg is ze de beheerder van de groepsapp voor ouders. Daar probeert ze voortdurend medestanders te vinden voor haar kritiek, hoor ik van andere ouders. Gelukkig lukt dat niet, maar ik krijg er af en toe wel een punthoofd van. Als dit nog langer doorgaat, ga ik met haar in gesprek.”

Lees ook – De juf: ‘De moeder van Koen komt wraak op me nemen’ >

Hoogbegaafd

Myrthe (39) is juf in groep 2.

“Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik het woord ‘hoogbegaafd’ hoor, hoefde ik niet meer te werken. Ik heb groep twee. Groep twéé. De een puzzelt beter dan de ander, de ander knipt beter dan de een. Sommigen kunnen een paar woorden lezen of schrijven. Maar het zijn kleuters.

Tijdens de vorige ronde coachingsgesprekken heb ik geteld. Elf ouders vroegen of ik wel oog had voor de hoogbegaafdheid van hun kind. Een van hen belt me elke keer. Subtiel krijg ik haar niet uitgelegd dat haar zoon heus snugger is, maar op sociaal vlak juist zeer zwak. Hoogbegaafd is hij zeker niet. Binnenkort ga ik maar eens duidelijker zijn.”

Plakken

Krista (29) is juf in groep 1/2.

“Een paar jaar terug kostte het me vaak moeite om de ouders er ’s ochtends ‘uit te vegen’. Hoe vaak ik ook in mijn handen klapte en riep ‘wij gaan beginnen!’, dezelfde drie moeders bleven altijd plakken.

Op een dag kwam een van hen binnen met een thermosfles. Tot mijn verbazing begon ze thee in te schenken voor de twee anderen. ‘Stoor je niet aan ons!’ riepen ze, en namen plaats op het bankje voor mijn klas. Ik heb de deur dichtgedaan en de directrice gevraagd om ze weg te sturen.”

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.