Het hoort er bij en is onschuldig, maar waterpokken kunnen wel vervelend zijn voor je kind. Hoe ga je ermee om? En wat mag je kind allemaal wel of niet?
Lees verder onder de advertentie
Waterpokken is een besmettelijke vlekjesziekte. Na één of twee dagen ontstaan er rode vlekjes op de huid en die plekjes kunnen uiteindelijk bultjes of blaasjes worden. Je kunt de waterpokken op je hele lichaam krijgen, ook op je gezicht of in je mond. Toch is het een relatief onschuldige kinderziekte: het gaat vanzelf weer over. Meestal zijn de klachten na tien dagen verdwenen.
Lees verder onder de advertentie
Twee dagen eerder
Waterpokken blijven besmettelijk totdat de meeste blaasjes een korstje hebben. Het virus zit in het vocht dat in die blaasjes zit. Raak je een ander aan, dan kan diegene het ook krijgen. Je krijgt overigens maar één keer in je leven waterpokken: je kunt de ziekte dus niet opnieuw krijgen. In principe mag je kind wel naar de opvang of naar school als hij of zij waterpokken heeft. Het is namelijk al besmettelijk twee dagen vóórdat de klachten te zien of te merken zijn. Voelt je kind zich dus goed en fit genoeg, dan kan het geen kwaad om naar de crèche te gaan. Wel is het slim om even te bellen met jouw crèche of kinderdagverblijf en de situatie uit te leggen – de protocollen willen per bedrijf nog weleens verschillen. Maar in principe geldt dat het besmetten van andere kinderen meestal toch al is gebeurd, voordat je iets merkt aan je kind of rode vlekjes ziet.
Wat je kind wel moet overslaan is zwemles, want warm water kan de jeukende bultjes en blaasjes alleen maar erger maken. Ook kunnen de wondjes van de bultjes gaan ontsteken nadat je in een zwembad bent geweest. Wat kan helpen tegen waterpokken is zinkzalf: dit vermindert de jeuk. En verder is het even geduld hebben: het is na een paar dagen weer helemaal weg. Bel wel altijd de huisarts als je kind jonger is dan drie maanden en waterpokken krijgt, als de koorts niet weggaat of als je kind steeds zieker en suffer wordt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.