Liegen over Sinterklaas, hoe erg is dat?

15.11.2020 12:17
liegen over Sinterklaas hoe erg Beeld: Shutterstock

Het ene kind is woest dat je al die tijd hebt gelogen, het andere zegt: ‘Joh, dat wist ik al lang, maar ik wilde gewoon cadeautjes.’ Hoeveel kwaad kan het nu echt, dat we liegen tegen onze kinderen over Sinterklaas?

“Gebruiken we niet altíjd veel leugentjes in de opvoeding?”, vraagt orthopedagoog-generalist Fiona Craenen zich af. Denk aan de tandenfee, of dat de snack die je voor jezelf wilt ‘pittig’ is. Maak het verhaal niet groter dan het is, dan kun je kinderen later ook uitleggen dat het bij de opvoeding en ontwikkeling hoort. Het is een mooi verhaal dat aansluit bij het magisch denken van een kind, en daar is niets mis mee.”
 

Chantagemiddel

Wat je volgens Fiona nooit moet doen, is Sinterklaas gebruiken als chantagemiddel. “Een echte don’t is dreigen dat je kind mee moet in de zak, als hij niet doet wat jij wilt, of zeggen dat hij anders geen cadeautje krijgt. Het maakt je kind alleen maar bang, en doet nog onrecht aan het hele sinterklaasfeest ook.”
 

Lees ook:
Dít is het beste moment om je kind de waarheid over Sinterklaas te vertellen >

 

‘Overtuig niet met een leugen’

Wanneer je kind weet dat Sinterklaas niet bestaat, kun je ook het ware verhaal vertellen, stelt Fiona. “Het is immers niet compleet verzonnen, het komt echt ergens vandaan.” Een deuk in hun vertrouwen zullen ze na de openbaring daardoor niet zo snel oplopen, denkt ze. “Zolang je het maar kunt uitleggen.”

O, mocht je kind zélf actief vragen stellen omdat hij twijfelt aan zijn geloof, overtuig je kind dan niet met de ‘leugen’,  vindt Fiona. “Vraag wat ze zelf denken. Als de tijd rijp is, kun je het beter eerlijk vertellen, dan dat je ze om de tuin leidt; dan zijn ze klaar voor de waarheid.”

 

 

Meer opvoedtips? Volg ons op Facebook en Instagram