‘Kinderen op de basisschool moeten minder les krijgen’

22.04.2019 20:06
kinderen_basisschool_minder_les

De PO Raad en onderwijsbonden vinden dat basisschoolleerlingen te veel lesuren maken. Door minder op school te zitten, kan de werkdruk voor leraren omlaag én wordt het lerarentekort teruggedrongen – twee vliegen in één klap.

“We denken dat de tijd rijp is om de discussie te voeren over de tijd die onze kinderen in de klas zitten nu het lerarentekort groeit”, zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO Raad, tegen het AD.

 

‘Vierdaagse schoolweek’

Basisschoolkinderen zitten in acht jaar zo’n 7500 uur in de schoolbanken. Even ter vergelijking: in Finland en Duitsland ligt het aantal uren met 6400 een stuk lager. En dat terwijl de kwaliteit van het onderwijs in die landen op sommige vlakken juist beter is. Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS): “Natuurlijk, de kwaliteit van het onderwijs moet op één staan, maar je kunt je bijvoorbeeld afvragen of alle leerlingen hetzelfde aantal lesuren moeten krijgen. Misschien kan je voor bepaalde leerlingen of bepaalde leerjaren een vierdaagse schoolweek invoeren.”

 

Lees ook
Directeur basisschool: ‘Zomervakantie van zes weken is echt te lang’ >

 

Mes snijdt aan twee kanten

Volgens de PO Raad en de onderwijsbonden snijdt het mes hiermee aan twee kanten: leraren krijgen meer tijd om zich voor te bereiden op de lessen wat bevordelijk is voor de kwaliteit, én de werkdruk gaat omlaag: iets wat volgens de organisaties hard nodig is, want één op de zes leraren kampt met burn-out klachten.

 

‘We moeten niet selectief shoppen’

Minister Slob (onderwijs) reageert via zijn woordvoerder twijfelachtig op het voorstel: “De huidige onderwijstijd is niet in beton gegoten, maar er zijn goede redenen waarom we het zo georganiseerd hebben We moeten niet selectief shoppen in de aanpak in andere landen. Finland presteert bijvoorbeeld om heel veel redenen goed. Je kunt niet zomaar één element daaruit lichten, hier toepassen en verwachten dat het hetzelfde effect heeft.”

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >