De PO Raad en onderwijsbonden vinden dat basisschoolleerlingen te veel lesuren maken. Door minder op school te zitten, kan de werkdruk voor leraren omlaag én wordt het lerarentekort teruggedrongen – twee vliegen in één klap.
Lees verder onder de advertentie
“We denken dat de tijd rijp is om de discussie te voeren over de tijd die onze kinderen in de klas zitten nu het lerarentekort groeit”, zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO Raad, tegen het AD.
Lees verder onder de advertentie
‘Vierdaagse schoolweek’
Basisschoolkinderen zitten in acht jaar zo’n 7500 uur in de schoolbanken. Even ter vergelijking: in Finland en Duitsland ligt het aantal uren met 6400 een stuk lager. En dat terwijl de kwaliteit van het onderwijs in die landen op sommige vlakken juist beter is. Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS): “Natuurlijk, de kwaliteit van het onderwijs moet op één staan, maar je kunt je bijvoorbeeld afvragen of alle leerlingen hetzelfde aantal lesuren moeten krijgen. Misschien kan je voor bepaalde leerlingen of bepaalde leerjaren een vierdaagse schoolweek invoeren.”
Volgens de PO Raad en de onderwijsbonden snijdt het mes hiermee aan twee kanten: leraren krijgen meer tijd om zich voor te bereiden op de lessen wat bevordelijk is voor de kwaliteit, én de werkdruk gaat omlaag: iets wat volgens de organisaties hard nodig is, want één op de zes leraren kampt met burn-out klachten.
Lees verder onder de advertentie
‘We moeten niet selectief shoppen’
Minister Slob (onderwijs) reageert via zijn woordvoerder twijfelachtig op het voorstel: “De huidige onderwijstijd is niet in beton gegoten, maar er zijn goede redenen waarom we het zo georganiseerd hebben We moeten niet selectief shoppen in de aanpak in andere landen. Finland presteert bijvoorbeeld om heel veel redenen goed. Je kunt niet zomaar één element daaruit lichten, hier toepassen en verwachten dat het hetzelfde effect heeft.”
Er zijn van die geboortekaartjes die je op de koelkast plakt omdat ze zó schattig zijn. Mooie naam, lief fotootje, zacht gedichtje erbij — je kent het wel. En soms ook niet.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Formule 1-coureur Max Verstappen heeft geen pitstop gemaakt op het circuit, maar in het ziekenhuis in Monaco. Daar werd hij afgelopen vrijdag, samen met zijn partner Kelly Piquet, trotse vader van dochter Lily. En hoewel de motoren van zijn bolide in Miami alweer ronken, staat zijn hoofd duidelijk nog bij de wieg.
Soms denk je alles perfect te hebben geregeld, totdat je een gigantische fout ontdekt als het al te laat is. Het overkwam Ilma met haar zorgvuldig voorbereide geboortekaartjes.
Nathalie (30) dacht dat haar leven instortte toen haar partner haar verliet tijdens haar zwangerschap. Maar juist doordat ze een alleenstaande moeder werd, vond ze zichzelf terug.