Directeur basisschool: ‘Zomervakantie van zes weken is echt te lang’

19.07.2017 14:38
basisschool-zes-weken-zomervakantie

Lidwien Kok, directeur van basisschool De Sterrenschool in Zevenaar, vindt drie tot vier weken zomervakantie meer dan voldoende. Waarom? “Zes vakantieweken zijn een drama, zeker voor leerlingen die moeite hebben met lezen”, zegt ze tegen De Gelderlander.

Ze merkt dat kinderen na de vakantie eerst twee weken bezig zijn om hun draai weer te vinden, voor ze kunnen starten met nieuwe stof. 

 

‘Passé’

Ook organisatorisch vindt Kok de zomervakantie behoorlijk onhandig: “De zesweekse vakantie komt voort uit de tijd dat kinderen moesten helpen hooien en rooien op het land. Bovendien waren moeders thuis om voor de kinderen te zorgen. Dat is écht passé.” Daarom ziet ze veel liever dat kinderen vier weken vrij hebben, en vaker door het jaar heen: “Ik schat dat een kwart van de kinderen er baat bij heeft om door te leren en normale structuur te houden.”

 

Lees ook
Zo ziet een dag van een moeder er in de zomervakantie uit >

 

‘Duurt te lang’

Ze heeft haar idee al geopperd bij het Ministerie van Onderwijs, maar het lijkt er niet op dat er één, twee, drie iets gaat veranderen. Kok: “Daarvoor moet de onderwijswet worden aangepast en zoiets duurt erg lang.”