basisschool-zes-weken-zomervakantie

Lidwien Kok, directeur van basisschool De Sterrenschool in Zevenaar, vindt drie tot vier weken zomervakantie meer dan voldoende. Waarom? "Zes vakantieweken zijn een drama, zeker voor leerlingen die moeite hebben met lezen", zegt ze tegen De Gelderlander.

Ze merkt dat kinderen na de vakantie eerst twee weken bezig zijn om hun draai weer te vinden, voor ze kunnen starten met nieuwe stof. 

 

'Passé'

Ook organisatorisch vindt Kok de zomervakantie behoorlijk onhandig: "De zesweekse vakantie komt voort uit de tijd dat kinderen moesten helpen hooien en rooien op het land. Bovendien waren moeders thuis om voor de kinderen te zorgen. Dat is écht passé." Daarom ziet ze veel liever dat kinderen vier weken vrij hebben, en vaker door het jaar heen: "Ik schat dat een kwart van de kinderen er baat bij heeft om door te leren en normale structuur te houden."

 

Lees ook
Zo ziet een dag van een moeder er in de zomervakantie uit >

 

'Duurt te lang'

Ze heeft haar idee al geopperd bij het Ministerie van Onderwijs, maar het lijkt er niet op dat er één, twee, drie iets gaat veranderen. Kok: "Daarvoor moet de onderwijswet worden aangepast en zoiets duurt erg lang."

aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboeken vreemd

Al heeft je kind vast geen idee, de dubbelzinnigheid van deze kinderboeken is zo opvallend dat jij ze liever in de kast laat staan.

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen...

 

Misschien was 'Kitty' beter geweest

 

Rillingen krijg je ervan

 

En wáárom zou je je kind dit precies willen leren?

 

Lees ook
6x fijne boeken van bestsellerauteur Mariëtte Middelbeek >

 

Een beetje flauw, wel grappig

 

Brrrr

 

Daar is-ie weer: Dick

 

Niet zo onschuldig als het lijkt

 

Ietwat ongelukkig gekozen...

 

Stalker George

 

En dan die tekening erbij...

 

Ook hier hadden de tekenaars vast iets anders bedoeld

Bron: Bored Panda
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >