‘Elke zaterdagavond mogen onze kinderen lang opblijven, zelfs die van zes’

10.12.2022 14:27
opvoeden opblijven Beeld: Unsplash

Een win-winsituatie creëren voor iedereen is zo makkelijk nog niet, maar deze ouders hebben al wat ervaring.

Daan (44), vader van Jan (8), Bram (7) en Noor (6).

“Zaterdagavond is onze familieavond. Dan komt er chips op tafel, kijken we een film of spelprogramma en mogen de kinderen lang opblijven. Voor tien uur ligt niemand in bed. Zelfs onze kleinste van zes niet. Dat klinkt heel aardig van ons ouders, maar er zit een hoop eigenbelang bij. Want hoe later de kinderen tukken, hoe later ze de volgende dag ook weer opstaan. Ook in de vakantie een beproefd middel om zelf langer te kunnen uitslapen.”

‘Stiekem’ snoepen

Ilse (31), moeder van Yannick (11) en Jess (9).

“Het is mijn win-winsituatie. Op zondagochtend laten Yannick en Jess ons tot een uur of half tien
liggen in de wetenschap dat zij dan naar hartenlust koekjes kunnen eten en gamen. Ik doe net alsof ik van niks weet, want normaal hanteer ik een streng antisuiker- en schermbeleid. Maar als het om uitslapen gaat, hecht ik weinig waarde aan mijn principes. Stiekem vul ik elke zaterdagavond de koektrommel bij, toevallig net met hun favoriete chocoladebiscuitjes.”

Lees ook – Eerst opruimen, dan chocola: onderhandelen met je kind >

Écht de laatste keer

Saar (37), moeder van Finn (7) en Senn (5).

“Elke avond rond een uur of elf trippelt mijn jongste zoon naar onze slaapkamer en wurmt zich tussen ons in bed. Eigenlijk moet ik hem terugsturen, want dit is funest voor ons seksleven. Maar ik kan het niet. Ik geniet van dat warme lijfje tegen me aan. Elke ochtend beloof ik mijn vriend dat het de laatste keer was. Om vervolgens ’s nachts alweer uit te kijken naar Senns getrippel.”

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.