Kerst met kinderen: ‘Je peuter trekt de ballen uit de boom terwijl jij de confit de canard laat aanbranden’

14.12.2023 12:13
Beeld: Getty Images

Dacht je dat je wist wat kerststress was voordat je kinderen had? Ha-ha. Een kerstdiner bereiden met een krijsende kleuter aan je been, terwijl je peuter de kerstboom omtrekt en je ondertussen de confit de canard laat aanbranden. Met kinderen weet je pas wat echte kerstzorgen zijn. Deze zes kerstdingen zijn nooit meer hetzelfde.

De perfecte kerstboom

Hindernis 1: het opzetten van de kerstboom. Lekker in alle rust met Mariah Carey op de achtergrond de kerstboom optuigen is voltooid verleden tijd.

Nu kom je handen tekort om te zorgen dat die dure kerstbal niet in 1000 stukjes op de grond klettert en als je even de andere kant op kijkt vind je de halve speelgoedmand terug in de kerstboom. Met een beetje mazzel wil je kroost ook nog alle glitterende schoolknutsels een ereplekje geven, op ooghoogte. Ja, die feng shui kerstboom kun je ook dit jaar op je buik schrijven.

Cadeautijd

Net als je tevreden op de bank ploft en denkt dat je bijna klaar bent met alle voorbereidingen, schieten de stressvlekken in je nek… Paniek! In alle drukte ben je de cadeaus vergeten!

En dus ren je op de allerlaatste koopavond voor kerst -net als half Nederland- als een kip zonder kop door de winkelstraat voor last-minute paniekaankopen. En denk je terug aan vroeger, toen je weken van tevoren al door de winkelstraten struinde opzoek naar het perfecte cadeau.

Lees ook: ‘Ik ben anti-kerst, maar mijn zoon vindt het geweldig’

Wat eten we?

Coquilles met saffraansaus, oesters met zeekraal of toch gegrilde kreeftenstaart met knoflookboter? Voordat je kinderen had zette je op tafel wat je zelf lekker vond. Nu moet je rekening houden met alle wensen, en dan vooral met wat ze níet lusten. Met een beetje pech zit je wéér een stukje droog stokbrood in de kaasfondue te dippen.

Je kunt niet wachten tot je over een paar jaar bij je kinderen mag aanschuiven aan het kerstdiner. En laat mama dan net niets meer lusten…

Feestjurkje of joggingbroek

Het lijkt wel de wet van de kerstoutfit: als je wil dat je kinderen er leuk uitzien moet je er minimaal je eigen outfit voor opofferen.

Geen uren meer tutten, make-uppen en outfitcombinaties proberen, maar in totale stress op zoek naar die ene panty zonder ladder en dat feestjurkje dat ineens van de aardbodem lijkt verdwenen. En denk je slim te zijn en verruil je pas vijf minuten voor de visite komt je kloffie voor je feestoutfit? Grote kans dat er dan nog net een klodder spuug op je schouder landt, precies als de bel gaat…

Kerst is om uit te rusten, toch?

Eindeloos uitslapen is iets uit het verre verleden. Net als een romantisch ontbijtje op bed.

Geef je je niet gewonnen en wil je toch gezellig met het hele gezin op bed ontbijten? Dan loop je het risico dat je weken later nog beschuitkruimels en klodders jam onder, achter, naast en in je bed terugvindt. Maar gezellig is het wel!

De kater komt (niet) later

Proost! Vroeger slurpte je makkelijk wijntje na wijntje naar binnen met de kerstdagen. Dat lijkt nog steeds een goed idee, behalve dat je nu na twee wijntjes al een flinke kater hebt de volgende dag.

En ook al liggen je lieve kerstbengels er een stuk later in, gegarandeerd staan ze ’s ochtends stipt om 7 uur weer naast je bed te stuiteren. De kater komt niet later, maar vergezelt je de hele dag (of twee). Komt dat door de kinderen of omdat je toch wat ouder wordt? Laten we het antwoord maar in het midden houden.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.