Jan Heemskerk

Kek Mama columnist en vader Jan Heemskerk spaart ons niet, en zichzelf nog minder. Hij legt het ons nog één keer uit. Deze maand: de boeman.

Boos
Vroeger, toen vaders nog werkten en moeders thuis bij de thee zaten te klagen over hun droevige lot, was het ultieme dreigement voor vervelende kinderen: “Wacht maar tot je vader thuiskomt.” Zei je moeder dát als je te druk was, rommel maakte of een brutale mond had opgezet, wist je niet hoe snel je moest maken dat je in je kamer kwam.

Wacht maar tot je vader thuiskomt. Wat er dán zou gebeuren. Daar zou geweld van ongekende proporties aan te pas gaan komen, krakende botten, woest gebrul, langdurig
huisarrest en nooit meer zakgeld. Wacht maar tot je vader thuiskomt. Hoeveel arme, lieve kantoorsukkels hebben nooit geweten dat ze door hun echtgenote werden afgeschilderd als de baarlijke duivel. Want het kwam er natuurlijk zelden van, die afstraffing door vader die thuis zou komen. Het dreigement was afdoende, moeder had de kleine etters uit het haar, en kon weer verder met zwakjes kloppen tegen het glazen plafond.

Vader de boeman, mama de liefste. Zo was het verdeeld. Maar, lieve dames, waarom moeten wij mannen anno 2015 nog steeds de boeman spelen? Wordt het niet tijd naast het zoet, ook het zuur te delen? Zover ik kan overzien, is er weinig veranderd. Hoe vaak ik niet door de diverse mevrouwen Heemskerk ’s avonds de trap ben opgejaagd om tegen de kinderen te schreeuwen dat het NU EINDELIJK EENS STIL MOET ZIJN. En dat zij dan vijf minuten later zelf naar boven gingen om te zeggen dat papa het heus niet zo meende, maar dat ze nu wel lief moesten gaan slapen. Dat is wel een beetje makkelijk, hè dames? Want papa vindt het ook niet leuk om altijd de kwaaie peer te zijn. Papa zit ook met een knoop in zijn maag als hij de Grote Boze Wolf heeft gespeeld en kinderen in de gang staan te huilen of ze weer naar binnen mogen. Het zou best eens leuk zijn als jullie een keertje de Woedende Stemverheffer waren, en wij dan een halfuurtje later de kindertjes de Goedmaak-knuffel konden geven, en zeggen: “Mama heeft heus wel spijt dat ze jullie aan je haren heeft getrokken en heel hard heeft gegild.”

Het is namelijk helemaal niet moeilijk, Boemannen. Of boevrouwen. De kunst is: kwaad worden voordat je het werkelijk bent. Niet wachten tot je uit je vel springt, drie octaven te hoog gaat krijsen, met serviesgoed gaat smijten en onbedaarlijk moet huilen, nee: probeer aan te voelen komen dat je je geduld verliest, en spéél dan dat je boos ben. De kinderen zien geen verschil, jouw stresslevels blijven uit het rood, en je draagt volwaardig bij aan de lusten en lasten van het ouderschap. Je man zal je belonen met kusjes en wilde sex om al die adrenaline uit je systeem te krijgen. Een prachtige win-win-situatie, dacht ik zo.

Jan Heemskerk (52) is radiopresentator en tv-maker, theaterkneus en boekenschrijver maar eerst en vooral vader van drie prachtzoons bij twee vrouwen. Voor Kek Mama tackelt hij elke maand moederkwesties. Ook een moederkwestie? Mail Jan: jan@kekmama.nl.

producten-kinderfeestje-thuis

Je hoeft echt de deur niet uit om kinderen een onvergetelijke verjaardag te geven: organiseer een paar leuke spelletjes thuis en iedereen is de hele dag zoet. Wel nog even de boel versieren - met deze fijne producten van Xenos, bijvoorbeeld.

Indianenthema

Ga je voor een indianenthema? Trek dan de verkleedkist open, knutsel tooien van karton en tover je huis of tuin met kussens, boomstammen en stokpaarden om tot een indianenparadijs. Deze tipi is hierbij ideaal: leuk voor buiten, maar ook fijn in de slaap- of speelkamer. Zo heb je er na dat ene feestje ook nog wat aan. Tip: je kunt de tent pimpen met textielstiften.

 

Slaapfeestje

Of je gebruikt de tent waarvoor-ie echt bedoeld is. Leg er bijvoorbeeld wat lekkere kussens en plaids in, zet een bak chips neer, draai een leuke film, maak wat kindercocktails en klaar ben je. Zet je breekbaar spul uit het zicht en gebruik je wegwerpservies, dan hoef je je niet druk te maken dat kinderen de woonkamer op stelten zetten.

 

Alsof je op een festival bent

Maak het af met deze lichtjes in de vorm van een ananas en je waant je zowat op Coachella. (Overigens ook leuk om te gebruiken tijdens een tuinfeest of om de slaapkamer van je kind mee op te fleuren.)

 

Bank die tegen een stootje kan

En is het mooi weer? Dan mag een fijne bank in de tuin niet ontbreken. Een die tegen een stootje kan, waar meer dan twee kinderen op passen en er ook nog leuk uitziet (want regent het pijpenstelen, dan kan-ie ook prima in de woonkamer staan met wat plantjes erop): alsjeblieft. Het bankje is door de lokale bevolking in Indonesië gemaakt. Met de hand en van gerecycled hout. 

 

Reis rond de wereld

Met deze kaart kun je alle kanten op: kijk bijvoorbeeld wie als eerste alle landen heeft geraden, geef tijdens het knutselen elk groepje een land als thema of maak met z'n allen een 'reis rond de wereld'. Na afloop kun je de poster gewoon op de kamer van je kind hangen - ziet er nog mooi uit ook.

Anke Laterveer

Anke Laterveer is single moeder van Jakob (8) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

“Mama, er was iets spannends vandaag!” Het is het eerste wat Jakob roept als hij de school uitstuift. Hannah houdt mijn hand vast en kijkt met grote ogen naar haar broer.
“Wat was er zo spannend?” vraag ik.
“Er is iemand gesignaleerd.”
“O? Wat voor iemand?”
“Een man. In een busje.”
Ik heb al zo’n vermoeden waar dit heengaat. Twee dagen geleden kregen we een mail van de schooldirecteur waarin stond dat er een man was gezien bij twee andere basisscholen. Vanuit een busje had hij kinderen aangesproken en zijn penis laten zien. Maar: geen paniek, gewoon goed om te weten en te bespreken met je kind. Dat doen we al best vaak, dus ik zag geen aanleiding het nog eens te doen.
 

'Wie vergeet er nou zijn broek'

“Wat was er met die man?” vraag ik alsof ik geen idee heb waar dit over gaat.
“Hij was bij een andere school en mama, er was zoiets grappigs.”
“Wat dan?”
“Hij was vergeten zijn broek en onderbroek aan te trekken!”
Jakob valt bijna op de grond van het lachen. “Wie vergeet er nou zijn broek en onderbroek!”
Ook Hannah vindt het hilarisch. Ik lach een beetje mee en zeg dan:
“Jeetje, wat zou jij doen als je die man zou zien?”
“Ik denk lachen.”
“Niet schrikken?”
“Nee, waarom? Ik heb zelf toch ook een piemel?”
“Jawel, maar die laat jij toch ook niet aan iedereen zien? Bovendien is dit een volwassene en die moet al helemaal niet zijn piemel laten zien.”
“Nee, dat is waar. Ik zou lachen, maar ook meteen naar juf gaan hoor, of naar jou. Dat hebben die kinderen ook gedaan en nu zoekt de politie hem.”
“Heel goed. En hebben jullie het verder nog besproken in de klas?”
“Denk je echt dat wij de tijd hebben de hele dag over een man zonder broek te praten? We zijn al groep vijf hè? We hebben wel wat beters te doen.”
Het laat Hannah toch nog niet los.
“Waarom doet iemand dat eigenlijk, mama? Zijn piemel laten zien?”
“Goeie vraag. Wat denken jullie?”
“Ik weet het niet”, zegt ze.
“Misschien wil hij wel piemelmodel worden, maar is hij nog een beetje verlegen”, oppert Jakob. “Daarom doet-ie het stiekem.”
Hannah knikt. Dat klinkt wel logisch.
“Ik weet een oplossing!” roept hij enthousiast. “Als de politie hem vindt, kan hij zijn piemel gewoon aan hen laten zien, en niet meer aan kinderen.”
En dat lijkt me een uitstekend plan.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >