iPad-gebruik onder kinderen: zo pak je het aan

19.10.2017 10:21
ipad-kinderen

Het ene onderzoek roept dat een iPad goed is voor de motoriek van een kind, weer een ander onderzoek waarschuwt juist voor het gebruik van zo’n tablet. Wij hebben een paar handige regels en feiten voor je op een rij gezet.

Want is zo’n iPad nou echt zo slecht?
 

Cognitieve achterstand

Natuurlijk kan een tablet helpen voor de ontwikkeling van je kind, maar het gevaar van deze ‘elektronische babysitters’ is dat je ze vaak fulltime laat babysitten. En daar gaat het mis.Onderzoek laat zien wat er met je kind gebeurt als hij teveel naar beeldschermen staart: zo hebben onderzoekers geconstateerd dat wanneer je een brein in ontwikkeling te veel stimuleert met mobieltjes, internet of een iPad, dit kan zorgen voor een cognitieve achterstand.
 

‘Overdosis’

Ook leerstoornissen, sneller impulsief reageren en minder goed in staat zijn om zichzelf onder controle te houden (driftbuien) kunnen sneller ontstaan door een ‘overdosis technologie’. Tot slot nog een belangrijke: wanneer kinderen teveel tv kijken, gamen of op de iPad zitten, bewegen ze minder. De kans op overgewicht is hierdoor groter. 
 

Lees ook
Vuilnismannen vinden verloren iPad Zoey (7) in 150 ton afval

 

Hoe dan wél?

Oké, genoeg over de risico’s: je kind de godganse dag achter een tablet zetten is dus een minder goed idee. Maar hoe pak je het wel verstandig aan? In veel gevallen is het maken van afspraken een kwestie van gezond verstand. Maar om als opvoeder wat houvast te hebben, geeft Mijn Kind Online het volgende advies: 

  • Kinderen tot 2 jaar: een paar keer per week kort samen op een tablet, computer of smartphone surfen of spelen.
  • 2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag.
  • 4 – 5 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag.

Voor kinderen in de latere basisschoolleeftijd adviseert het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) om kinderen niet langer dan twee uur per dag achter een beeldscherm te laten zitten.

 

Taalgevoel

Als je je aan deze tijden houdt, kan iPad-gebruik volgens ‘de wetenschap’ dus geen schade aanrichten. Onderzoekers van de University of London en King’s College zeggen zelfs dat het gebruik van touchscreens goed is voor de fijne motoriek van kinderen. Ook kan het spelenderwijs helpen bij taalgevoel en concentraties en stimuleert het creativiteit: niet verkeerd.