Heb je al een grote dochter, krijg je opeens weer een baby. Vivian Reijs (40) maakte het mee.

“Hoe móet dit ook alweer?” vroeg ze de kraamhulp paniekerig toen James werd geboren. Dochter Day was alweer een jaar of tien uit de luiers en Vivian dacht dat ze alles vergeten was. Of nou ja, een luier ging nog net. Maar dat gepriegel met zo’n naveltje, en dit keer natuurlijk een piemeltje, het was allemaal weer wennen. “Na twee dagen zat ik er weer helemaal in hoor”, zegt ze. “Het is net als fietsen, je verleert het niet.”

De presentatrice en founder van gezondheidsplatform vivonline.nl wilde afspreken in Belle Folie, een hip tentje in haar woonplaats Laren waar je wordt verwelkomd door de geur van gezond. Geroosterde  groentes, salades, supersapjes. Vivian is er een trouwe bezoeker.

 

'Het is nooit saai'

Even daarvoor: de deur van het nog stille restaurant vliegt open en Dirk komt binnen voor koffie. Ze begroeten elkaar verliefd. “Dit is mijn man”, zegt Vivian, alsof daar nog twijfel over bestaat. “Bijna dan.” Want ja binnenkort gaan ze toch echt trouwen. In een besneeuwd en op het moment van interviewen nog geheim buitenland, met warme snowboots onder haar al net zo geheime droomjurk.

Ze neemt een slok wortelsap: “Dat spontane, dat is wat ik zo leuk aan Dirk vind. Hij wist dat ik hier een interview had en komt dan expres koffie halen om een kus te geven. Ik zie weleens van die stellen die zwijgend tegenover elkaar zitten in een restaurant, met hun telefoon voor zich. Bij ons zal dat niet snel gebeuren, het is nooit saai.”

 

Hij schreef ouderwets een liefdesbrief

Ruim drie jaar geleden kwamen ze elkaar tegen tijdens een benefietgala van het Emma Kinderziekenhuis. Ze hadden een goed  gesprek en dronken iets te veel, zoals dat gaat. Er werden geen nummers uitgewisseld, maar Vivian bleef hardnekkig in Dirks hoofd hangen. "Hij heeft uitgezocht hoe hij me kon bereiken en schreef me ouderwets een liefdesbrief. Zo bijzonder.”

Stapelverliefd zijn ze, maar niet van het zorgeloze soort. Kan ook niet, want kinderen. “Ik heb Day, hij is vader van Isabel (9) en Quirijn (6). Kijk, voor iedereen is dit nieuwe gezin wennen geweest, maar ook het leven van Day veranderde wel heel drastisch. Ze ging van jarenlang één op één met haar moeder en elk weekend bij haar vader (ex John Ewbank, red.) ineens naar een druk gezin met meerdere kinderen. Moest ze me ineens delen. Plotseling waren er allerlei mensen met wie ze mij moest delen. Dat was omschakelen.”

 

Het hele interview met Vivian staat in Kek Mama 03-2017. 

Lees hier alle BN'er interviews.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >