Interview Tanja Jess

Actrice en presentatrice Tanja Jess (49) over Vier handen op één buik, enge games, echtgenoot Charlie, de scheiding van haar ouders en zoons die wel eens sokken door de wc hebben gespoeld.

“Laatst was Charly een paar dagen in het buitenland voor zijn werk. Dat betekende dat ik alleen moest dealen met de ochtend- enavondspits. Het is een hele opgave de jongens op tijd naar school te krijgen, ze later hun huiswerk te laten maken, ze te laten eten en op tijd naar bed te krijgen. Billy, de oudste, heeft ADD. Hij is heel warrig, snel afgeleid en moet om half zeven ’s ochtends al opstaan om alles geregeld te krijgen zodat hij om acht uur de deur uit kan.

Bobby, de jongste, heeft ADHD. Hij spoelde als kleuter alle sokken door de wc om te kijken wat er zou gebeuren. Hij kan ’s morgens rustig twintig minuten met zijn onderbroek voor de spiegel staan zwaaien en gekke bekken trekken. Ook na tien keer aansporen lukt het hem niet zich aan te kleden. Dan moet ik hem letterlijk in zijn broek en shirt hijsen.

Enfin. Ik had de wekker om zeven uur gezet en toen ik wakker werd dacht ik: wat hoor ik toch? Bleek dat de jongens zich gewassen en aangekleed hadden, en bezig waren met hun fruit. Ik wist niet wat ik zag.” Nou ja, dat is niet helemaal waar. Tanja was even daarvoor begonnen met het rollen van etherische olieën in de nekjes van haar zoons, die dertien en acht zijn. “Tip van een moeder van de Vrije School, waarop mijn jongste sinds kort zit. Ze had me een mixje gegeven dat moet helpen bij het focussen. Nou, dat bleek. Die dagen dat Charly weg was heb ik in een soort luilekkerland geleefd.”

Zichtbaar goed in haar vel

Tanja, die kennen we uit Goede Tijden Slechte Tijden. Uit Temptation Island, Costa!, Bloedverwanten. Samen met beste vriendin Anousha Nzumé schreef ze het boek De Mama Match, waarin het duo een snelcursus relaxt moederschap aanbiedt. Volgend jaar gaat dat boek een app opleveren. Tanja oogt zelf reuze relaxt zo aan de vooravond van haar vijftigste verjaardag, in between jobs, met de achtste huwelijksverjaardag net achter de rug en twee veel aandacht vragende zoons. Ze zit zichtbaar goed in haar vel en weet wat ze wil, en hoe ze het wil. Maar ook bij haar slaat de twijfel weleens toe en maakt ze zich wat opvoeden betreft soms grote zorgen.

Nadia is geen familie van me, maar het voelt wel zo

Ze heeft net de bevalling bijgewoond van ‘pleegdochter Nadia’, de tienermoeder aan wie ze vijf jaar geleden werd gekoppeld voor het tv-programma Vier handen op één buik. “Ze is geen familie van me, maar het voelt wel zo.” Opvallend, zo lang nog contact na een programma. “Dat komt denk ik omdat we samen zoveel hebben meegemaakt. Nederland is een fantastisch land qua sociale voorzieningen, behalve als je niet uit Nederland komt. We botsten tijdens de opnames tegen de ene na de andere bureaucratische muur. Maar uiteindelijk is het goed gekomen met Nadia. Ze heeft een tweede dochter, een stabiele relatie en een schoonfamilie die haar in hun hart heeft gesloten. Die zijn dankzij dat tweede kindje allemaal met elkaar verbonden. Heel bijzonder, ook voor Nadia. Die is op haar zevende door haar doodzieke vader op het vliegtuig van Angola naar Nederland gezet. Hier is ze van azc naar azc, van pleeggezin naar pleeggezin gegaan. En op haar zestiende op eigen benen komen te staan, met een grote schuld en een baby als gevolg. Gelukkig is haar leven nu op orde en gaat het hartstikke goed.”

Herinneringen aan dramatische bevallingen

Naast het ziekenhuisbed van Nadia kwamen allerlei herinneringen naar boven. Aan haar eigen bevallingen, bijvoorbeeld. “De tweede was een keizersnee op afspraak, geen problemen. De eerste was als Murphy’s Law: alles wat mis kon gaan, ging mis. En ik moest ook denken aan mijn trips naar Afrika, als ambassadeur voor Cordaid. Daar heb ik dramatische bevallingen meegemaakt.”  Tanja ging naar Oeganda en Kameroen. In dat laatste land, waar de vader van hartsvriendin Anousha Nzumé vandaan komt, zat ze uren met een baby in haar armen van een moeder die kort na de bevalling was overleden. “In een ziekenhuis waar de stroom was uitgevallen, en met de veertienjarige dochter van die vrouw die hartverscheurend huilde omdat haar moeder was overleden. Dat ging door merg en been.” Tanja zat niet bij de pakken neer, maar ging aan de slag. “De broers van Anousha zijn arts, een van hen runt het ziekenhuis wat hun vader heeft gesticht. Hij had al een adoptiekindje, hij wilde er nog wel een. Charly had ook al laten weten dat ik het kindje gewoon moest meenemen. Niet dat we daar eerder over hadden nagedacht, hij zei het spontaan. Dan houd je echt meteen meer van je man.”

Lees het hele interview in Kek Mama 9

Lees hier alle BN'er interviews

Lieve toe aan vakantie
Beeld: 123RF

Lieve (31) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.

Ik weet niet wie er meer aan toe is, Jan of ik. Wat hakt het er in zeg, zeven weken lang elke ochtend om 6.30 uur opstaan om die twee schatjes in de kleren te krijgen, hun buikjes te vullen en op tijd achter de deur te schuiven bij de juf. Ik ben gebroken.
 

'Tegenwoordig bepaalt meneer alles zelf'

Jan zit nu zeven weken op de basisschool. En in die zeven weken is het van een peuter en echte kleuter geworden. Of daar ook een soort van kleuterpuberteit bij hoort weet ik niet, maar tegenwoordig bepaalt meneer alles zelf. Dat heeft zo af en toe zijn charme maar vaker is het uitermate irritant. Vooral in de ochtenden is het vaker strijd dan dat het een gezellig ochtendritueel is.

Het begint al bij het aankleden. Want dan wil hij nog slapen. Of wil hij iets anders aan dan ik had bedacht (een eigen smaak zou trouwens verboden moeten worden). Of is hij ziek. Tenminste dat zegt ie. En als ik dreig met een zetpil dan is ie ineens weer beter.
 

Het meest verschrikkelijke deel

Dan komt het meest verschrikkelijke deel: het eten van één boterham. Een boterham, zelfs zonder korstjes, staat garant voor minimaal drie kwartier feest aan tafel. Pap gaat er al helemaal niet in en zonder enige vorm van ontbijt naar school vind ik meer iets voor een ontaarde moeder, en dat ben ik toevallig niet. In ieder geval niet voor acht uur ’s ochtends.

Als ik dit bespreek met de kind&oudercoach krijg ik allerlei tips. Een kookwekker om de tijd voor zijn boterham-moment te bepalen, een time-timer om het te visualiseren en tot slot tot twintig tellen en vooral heel erg rustig blijven en positief benaderen. En dat laatste blijkt vooral de laatste weken steeds moeilijker en moeilijker. Tot twintig tellen lukt nog wel maar dat rustig blijven en positief benaderen? Nee.
 

'Heb jij een oplossing?'

Het is alsof de koek een beetje op is. Bij Jan, maar zeker ook bij mij. Ik kan er de kracht niet meer voor op brengen om lekker pedagogisch verantwoord bezig te zijn. Dus eet Jan de laatste twee dagen voor de vakantie zijn boterham op de gang. Als ik hem ’s middags vraag, wanneer we op de fiets zitten naar huis, of hij een oplossing heeft, zegt hij ‘Gewoon, dat jij niet meer zo boos bent en ik mijn brood op eet’. Kinderlogica.
 

Toe aan vakantie

Wanneer ik op zaterdag wakker word van een klein lief kinderkusje en ik op mijn wekker kijk, ben ik blij verrast. Het is al negen uur! Als we rustig op zijn gestaan en aan tafel zitten, eet Jan alsof hij al weken niks gehad heeft. Wel drie boterhammen, met korstjes, gaan erin als zoete broodjes. Ach, laten we het erop houden dat ook hij enorm toe was aan vakantie :-).
 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gebit-kind-tanden-wisselen-eerste-tandje

Tandartsen blijven erop hameren: vanaf het moment dat het eerste tandje tevoorschijn komt, moet je het gebit van je kind goed verzorgen. Maar wat is nu een goede poetsroutine en hoe zit het met tanden wisselen? Een paar belangrijke punten op een rij.

Lees ook
De beste tips: zo komt je kind van de speen af

 

  1. Over het algemeen komt het eerste tandje door tussen de 6 en 9 maanden - vaak eerst de onderste voortandjes. Vanaf dan is dagelijkse reiniging van het gebit dus ook nodig. Ook zou je al een afspraak bij de tandarts kunnen maken - al beginnen de meeste ouders hier vanaf een jaar of 2 mee.
  2. De meeste kinderen hebben rond hun derde het hele melkgebit compleet. Toch raadt de tandarts aan om het gebit al vanaf twee jaar elke dag twee keer te poetsen. Hiervoor kun je prima peutertandpasta gebruiken: daar zit minder fluoride in en als je kind dit inslikt, is het niet erg. Maar wat als je kind niet wilt poetsen? Kek Mama vroeg het aan échte experts. En deze komen soms met verrassende oplossingen.
  3. Ongeveer tien tot twintig procent van de kinderen hebben last van zogenaamde ‘kaasmolaren’: gelige of bruine vlekken die worden veroorzaakt door een fout in de samenstelling van het glazuur van de tand. Om de schade te beperken is het belangrijk dat het gebit goed verzorgd wordt. De tandarts kan ook helpen, door een speciale pasta of fluoride aan te brengen.
  4. Het glazuur van het melkgebit is dunner en minder sterk. Hierdoor ontstaan makkelijker gaatjes en slijt het glazuur van het melkgebit sneller. Op 7- of 8-jarige leeftijd kunnen de knobbels van de melkkiezen door het kauwen al zelfs zijn weggesleten. Goed dus, om het gebit van je kind goed te verzorgen.
  5. Tanden wisselen doen kinderen vaak vanaf 5- of 6-jarige leeftijd. In tegenstelling tot doorkomende melktandjes, merkt je kind hier vaak weinig van - behalve dat de melktand los gaat zitten. Goed poetsen is tijdens de wisselfase extra belangrijk, omdat de nieuwe tanden erg gevoelig zijn voor cariës (gaatjes).
  6. In principe is de richtlijn dat de speen rond het derde jaar wel weg kan, anders loopt je kind risico op een zogenaamde ‘overbite’. Opvoedkundige Tischa Neve: "Laat je kinderen te lang met een speen rondlopen, dan zijn ze niet te verstaan met zo'n ding in hun mond. Ook is het slecht voor de mondmotoriek en het gebit. Het wordt voor ouders alleen maar gemakzucht. Je denkt al snel: hup, speen erin, dan is mijn kind wel stil."
  7. Om het gebit te beschermen en je kind levenslang goede mondverzorgingsgewoontes bij te brengen, heeft de tandarts drie belangrijke tips: beperk de suikerinname om tandbederf te voorkomen, zorg ervoor dat kinderen genoeg fluoride krijgen (bijvoorbeeld door een behandeling bij de tandarts of door supplementen) en leer je kinderen om regelmatig en goed te poetsen en te flossen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >