‘Ik rouw omdat ik weet dat mijn vierde kind mijn laatste is’

14.01.2021 12:02
rouw vierde kind laatste kind Beeld: Shutterstock

Moeder zijn van vier kinderen en tóch verdriet voelen omdat je weet dat je nooit meer zwanger zult zijn: dat kan. Het idee dat ze nooit meer zwanger is, nooit meer het eerste lachje of de eerste stapjes meemaakt, is bijna ondraaglijk voor deze moeder.

“Tuurlijk weet ik wel dat een moeder als ik niet het recht heeft te rouwen om het eind van de vruchtbare jaren”, schrijft blogger Ashley Rodgers. “Ik zou gracieus afstand moeten nemen en het stokje overdragen aan de twintigers met grote dromen en kleine portemonnees.” 
 

De laatste keer

Toch valt dat niet mee. “Terwijl ik mijn kleine, dierbare jongen met zijn lach die de hele kamer verlicht en zijn temperament die lijkt op de mijne vasthoud, knijpt mijn hart samen bij de gedachte aan al die laatste keren. De laatste keer dat hij in slaap valt terwijl ik hem in het donker voed, de laatste keer dat hij aan mijn been hangt en omhoog kijkt met zijn prachtige bruine ogen omdat hij opgetild wil worden…” 

Wanneer je bent bevallen van een eerste kind, kun je juist bijna niet wachten op al die eerste keren. Het eerste lachje, de eerste stapjes… je moedigt groei liefkozend aan en knalt uit elkaar van trots als je ziet hoe je kind opbloeit. Voor sommige moeders is het zelfs een opluchting om te zien hoe een kind langzaam maar zeker onafhankelijker wordt. “Maar op dit punt zou ik het liefst nog eens knuffelen met die baby van zeven pond die ik een kleine tien maanden geleden voor het eerst in de ogen keek.” 
 

Lees ook
‘Waarom je nooit moet vragen of iemand nog een tweede kind wil’ >

 

Nooit meer klein

Nu pas begrijpt Ashley al die mensen die tijdens haar eerste zwangerschap zeiden dat ze volop moest genieten omdat de tijd voorbij vliegt. “Je knikt plichtmatig en rolt met je bloeddoorlopen ogen. Hoe kan iemand genieten van twee uur slaap?” Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. “Hoe ben ik opeens van een jonge, eerste moeder een doorgewinterde veteraan geworden met de littekens ter bewijs? Volgend jaar gaan drie van mijn vier kinderen naar de basisschool. Mijn oudste gaat naar groep 5. In plaats van vieren dat ik de klus goed geklaard heb, sluip ik zodra de baby slaapt naar de keuken en verdrink daar mijn zorgen met een pak chocoladekoekjes. Ik staar naar de enorme berg kleding die mijn baby niet meer past. Allemaal herinneringen aan het kleine mensje dat hij nooit meer wordt.” 

Ze weet ook dat er moeders zijn die moeite hebben met zwanger worden en hoe dat botst met haar verdriet. “Natuurlijk heb ik niet het recht om rouwig te zijn om een lege baarmoeder nadat ik leven heb gegeven aan vier kinderen. Toch?” 
 

Geniet van het moment

Tot slot drukt Ashley alle moeders op het hart zich niet meer druk te maken om de kleine dingen. “Stop je zorgen te maken over een rommelig huis en die bergen was. Stop met die obsessie over alle mijlpalen die je kind nog niet bereikt heeft. Leg je telefoon neer, knuffel je baby en praat met je achtstegroeper. We beseffen niet hoe snel kinderen veranderen. Van de een op andere dag verschuift hun interesse van Barbies naar make-up en sieraden. Zie je kinderen voor wie ze op dit moment zijn. Ze zijn misschien al niet meer dezelfde de volgende keer dat je weer goed naar ze kijkt.” 

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!