Honderden ouders dienen klacht in bij Onderwijsinspectie: ‘Passend onderwijs faalt’

20.01.2020 10:48
passend-onderwijs-faalt

De Onderwijsinspectie kan maandag een dikke envelop op de mat verwachten: zo’n zeshonderd ouders dienen een klacht in, omdat hun kinderen niet het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben. “We zijn het zat dat onze kinderen niet op een plek zitten waar ze horen”, zegt Joost Nieuwenburg, een van de ouders tegen het AD.

Het doel van de Wet passend onderwijs is dat alle kinderen een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten – ook als zij extra ondersteuning nodig hebben door bijvoorbeeld hoogbegaafdheid of adhd.

 

Falen

Dit klinkt als een mooi plan, maar in de praktijk blijkt het heimelijk te falen. Zo werd er in het schooljaar 2017-2018 voor maar liefst 4.479 kinderen geen geschikte plek gevonden: ze zaten noodgedwongen langdurig (dus langer dan drie maanden) thuis.

 

Lees ook
Van ‘openbaar’ tot ‘confessioneel bijzonder’: 5 soorten basisscholen op een rij >

 

Boze Ouders

Ouders van deze kinderen sloegen via social media de handen ineen: ze startten de actiegroep Boze Ouders en hielden een enquête om meer klachten te verzamelen. De teller staat onderhand al op zeshonderd brieven. Die overhandigen ze maandag aan de Onderwijsinspectie. “Scholen beloven van alles, maar er gebeurt niets”, aldus Nieuwenburg. “Er is geld, maar het komt niet bij onze kinderen terecht. Daar moet meer controle op komen, zodat passend onderwijs ook écht passend onderwijs wordt.”

Bron: AD.nl

 

Meer nieuws? Volg Kek Mama op Facebook >