Wat is passend onderwijs?

08.04.2019 20:34
wat-is-passend-onderwijs

Volgens de Wet Passend Onderwijs (2014) hebben alle kinderen, ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, recht op goede scholing. Maar wat houdt ‘passend onderwijs’ precies in? Wij zochten het uit.

Doel

Hoewel je het misschien wel zou denken, is passend onderwijs geen aparte schoolsoort. Het moet er juist voor zorgen een kind op een (soms reguliere) school onderwijs krijgt dat bij ‘m past. Het doel hiervan is simpel: kinderen kunnen op deze manier vaker op een school in de buurt ‘passend onderwijs’ volgen én worden minder snel direct doorverwezen naar het speciaal onderwijs.

 

Goede match

Om voor een kind een goede match te vinden, werken scholen in een regio of stad met elkaar samen in een samenwerkingsverband. Dit verband bestaat uit reguliere basisscholen, speciaal onderwijs en tussenvormen (bijvoorbeeld een speciale klas op een reguliere school). Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een school gespecialiseerd is in kinderen met dyslexie of ADHD, kinderen die hoogbegaafd zijn of een chronische ziekte hebben. 

 

Overleggen

Heeft jouw kind passend onderwijs nodig? Dan wordt er met de leerkracht en jullie als ouders overlegd op welke manier-ie dit binnen óf buiten de huidige school kan krijgen. 

Bron: onderwijsconsument.nl / wij-leren.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >