tips voor huisdier
Beeld: Pixabay

Ja, ze zorgen voor haren in je interieur, of zaagselvlokken. Vragen aandacht en verzorging en dus geld, maar bovenal: tijd. Toch: een huisdier in een gezin met kinderen heeft bovenal heel veel voordelen. Een paar tips om vooraf rekening mee te houden, om teleurstellingen te voorkomen - bij jou én je kinderen.

 1. Leuk, een puppy. Of een kitten. En zo’n schattig dwergkonijntje. Maar kleine beestjes worden groot, en de pup die een paar maanden geleden nog zo snoezig stoeide met de kinderen, sleurt jouw derdegroeper nu tijdens het uitlaten moeiteloos over straat. De hangoor die zo leuk op schoot zat, past na een paar maanden niet meer in het konijnenhok. En die speelse kitten, wordt een huiskat die overdag voornamelijk slaapt, of de deur uit is. Zorg ervoor dat je realistische verwachtingen hebt van je huisdier, en maak die duidelijk aan je kinderen. Weet waar je aan begint. Want die uitlaatronde op de late avond en het schoonmaken van het konijnenhok, aquarium of de kattenbak, daar draait straks natuurlijk maar één iemand voor op.
   
 2. Hoeveel tijd heeft je gezin voor een huisdier? Maar echt. Check, check, dubbelcheck. Want geen beest wordt blijer in een gezin waar iedereen vijf dagen per week naar werk/school/kinderopvang/sport is. En hoe regel je de vakanties? Of een spontaan nachtje weg? Of zelfs een hele dag naar de stad waar je een etentje aan vastknoopt?
   
 3. Niet alle huisdieren zijn geschikt voor kinderen. Heel energieke, grote honden, kunnen je kind omver lopen, nerveuze rassen krijgen teveel prikkels bij jonge kinderen, en kleine, tere honden zijn weer niet bestand tegen iets te enthousiaste knuffels van je kinderen. Een schichtige kat komt nooit meer onder de kast vandaan zo lang jouw kirrende dreumes door de kamer waggelt. Kijk naar je gezin en laat je (bijvoorbeeld hier) informeren over welk ras of karakter het best bij jullie past. Oók als het om een vogel gaat. Of reptielen. En knaagdieren.
   
 4. Houd rekening met de leeftijd van je kinderen. Huisdieren zijn geschikt vanaf elke leeftijd, maar niet op elke leeftijd kunnen kinderen voor een huisdier zorgen. Een kind van zes kan geen grote hond uitlaten. Sterker nog: een kind van negen ook niet. Tot tien jaar kunnen kinderen in hun eentje geen verantwoordelijkheid dragen voor een dierenleven, omdat ze de consequenties nog niet voldoende overzien.
   
 5. Doe een allergie-check. Je zult bepaald niet de eerste zijn die Fikkie of Minoes na drie maanden de deur weer uit moet doen omdat zoonlief allergisch is.
   
 6. Stel gedragsregels vast. Wat mogen de kinderen wel en niet doen met hun nieuwe huisdier en waarom? En wat mag jouw huisdier absoluut niet bij de kinderen (denk: in bed, in het gezicht likken, op de bank)?
   
 7. Een huisdier vertoont soms onverwacht gedrag. Dat gevaar kan opleveren. Maar dat geldt evengoed voor het gedrag van een (jong) kind naar een huisdier. Jong geleerd is oud gedaan: hoe duidelijker de omgangsregels vanaf het begin zijn, hoe meer plezier jullie van je huisdier hebben. Sterker nog: een kind dat voor een huisdier zorgt, krijgt onder andere meer zelfvertrouwen, empathie, troost en ontwikkelt zich cognitief beter, tonen talloze onderzoeken aan.
   
 8. Wat als ‘ie doodgaat? Want dat is misschien nog wel het allermoeilijkste. Van niets krijgen je kinderen zoveel liefde, troost en positiviteit als van een huisdier, maar dat maakt afscheid nemen ingrijpend. Zelfs een dode goudvis kan op kleine kinderen al impact hebben. Hier lees je hoe je daarmee omgaat.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.
 

More content below the advertising

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
goudeerlijke-uitspraken-van-kinderen

Eerlijkheid duurt het langst, maar soms kunnen kinderen maar beter níet zeggen wat ze denken. Of wel. En dan mogen wij daar weer kostelijk om lachen.

Dus...

More content below the advertising

 

Was alles in het leven maar zo makkelijk.

 

Wie wil dat nou niet?

 

En. Bedankt.

 

Lees ook
10x waarom deze kinderen nog slimmer zijn dan Einstein >

 

Stiekem wel een applausje waard.

 

Ok. Weten we dat ook weer.

 

En jij maar denken dat je een grapje maakt.

 

Die heeft wat uit te leggen. Of?

 

Ach, wat boeit het ook ;-)

 

Nu al een uitgesproken gevoel voor mode.

Bron: boredpanda

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >