tips voor huisdier
Beeld: Pixabay

Ja, ze zorgen voor haren in je interieur, of zaagselvlokken. Vragen aandacht en verzorging en dus geld, maar bovenal: tijd. Toch: een huisdier in een gezin met kinderen heeft bovenal heel veel voordelen. Een paar tips om vooraf rekening mee te houden, om teleurstellingen te voorkomen - bij jou én je kinderen.

 1. Leuk, een puppy. Of een kitten. En zo’n schattig dwergkonijntje. Maar kleine beestjes worden groot, en de pup die een paar maanden geleden nog zo snoezig stoeide met de kinderen, sleurt jouw derdegroeper nu tijdens het uitlaten moeiteloos over straat. De hangoor die zo leuk op schoot zat, past na een paar maanden niet meer in het konijnenhok. En die speelse kitten, wordt een huiskat die overdag voornamelijk slaapt, of de deur uit is. Zorg ervoor dat je realistische verwachtingen hebt van je huisdier, en maak die duidelijk aan je kinderen. Weet waar je aan begint. Want die uitlaatronde op de late avond en het schoonmaken van het konijnenhok, aquarium of de kattenbak, daar draait straks natuurlijk maar één iemand voor op.
   
 2. Hoeveel tijd heeft je gezin voor een huisdier? Maar echt. Check, check, dubbelcheck. Want geen beest wordt blijer in een gezin waar iedereen vijf dagen per week naar werk/school/kinderopvang/sport is. En hoe regel je de vakanties? Of een spontaan nachtje weg? Of zelfs een hele dag naar de stad waar je een etentje aan vastknoopt?
   
 3. Niet alle huisdieren zijn geschikt voor kinderen. Heel energieke, grote honden, kunnen je kind omver lopen, nerveuze rassen krijgen teveel prikkels bij jonge kinderen, en kleine, tere honden zijn weer niet bestand tegen iets te enthousiaste knuffels van je kinderen. Een schichtige kat komt nooit meer onder de kast vandaan zo lang jouw kirrende dreumes door de kamer waggelt. Kijk naar je gezin en laat je (bijvoorbeeld hier) informeren over welk ras of karakter het best bij jullie past. Oók als het om een vogel gaat. Of reptielen. En knaagdieren.
   
 4. Houd rekening met de leeftijd van je kinderen. Huisdieren zijn geschikt vanaf elke leeftijd, maar niet op elke leeftijd kunnen kinderen voor een huisdier zorgen. Een kind van zes kan geen grote hond uitlaten. Sterker nog: een kind van negen ook niet. Tot tien jaar kunnen kinderen in hun eentje geen verantwoordelijkheid dragen voor een dierenleven, omdat ze de consequenties nog niet voldoende overzien.
   
 5. Doe een allergie-check. Je zult bepaald niet de eerste zijn die Fikkie of Minoes na drie maanden de deur weer uit moet doen omdat zoonlief allergisch is.
   
 6. Stel gedragsregels vast. Wat mogen de kinderen wel en niet doen met hun nieuwe huisdier en waarom? En wat mag jouw huisdier absoluut niet bij de kinderen (denk: in bed, in het gezicht likken, op de bank)?
   
 7. Een huisdier vertoont soms onverwacht gedrag. Dat gevaar kan opleveren. Maar dat geldt evengoed voor het gedrag van een (jong) kind naar een huisdier. Jong geleerd is oud gedaan: hoe duidelijker de omgangsregels vanaf het begin zijn, hoe meer plezier jullie van je huisdier hebben. Sterker nog: een kind dat voor een huisdier zorgt, krijgt onder andere meer zelfvertrouwen, empathie, troost en ontwikkelt zich cognitief beter, tonen talloze onderzoeken aan.
   
 8. Wat als ‘ie doodgaat? Want dat is misschien nog wel het allermoeilijkste. Van niets krijgen je kinderen zoveel liefde, troost en positiviteit als van een huisdier, maar dat maakt afscheid nemen ingrijpend. Zelfs een dode goudvis kan op kleine kinderen al impact hebben. Hier lees je hoe je daarmee omgaat.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >