6x de meest voorkomende kinderziektes (en wat je ertegen kunt doen)

05.09.2018 08:57
meest voorkomende kinderziektes Beeld: Pixabay

Niks zo zielig als een ziek kind, maar gelukkig zijn de meeste kinderziektes onschuldig. Deze komen het meest voor (en dit kun je ertegen doen).

Met dank aan dokteronline.nl

 

Waterpokken

Begint vaak met koorts, hoofdpijn en niet lekker voelen. Vervolgens ontstaan er rode plekjes en later blaasjes over het lichaam die enorm jeuken. De blaasjes barsten open en de korstjes hiervan vallen er vanzelf vanaf. Meestal duurt dit een paar dagen.

Verzorging: Ondanks de jeuk: niet openkrabben, want dan kan je kind littekens krijgen. Wel heb je speciale crèmes die tegen de jeuk helpen.

 

Krentenbaard

Een besmettelijke huidinfectie, die vooral kinderen tussen de 2 en 12 jaar krijgen. Het begint vaak als een klein (rood) plekje bij de mond en vervolgens over de rest van het lichaam.

Verzorging: Makkelijk gezegd weer, maar probeer je kind niet te laten krabben. En ga altijd even naar de huisarts met krentenbaard: een crème kan de genezing versnellen.

 

Lees ook
COLUMN MARIËTTE: 18 dingen die je denkt als je man ziek is >

 

Pseudokroep

Een ontsteking in de bovenste luchtwegen, in de buurt van de stembanden, die je kind – meestal is-ie al verkouden – een benauwd gevoel geeft. De klachten (benauwdheid en een piepende ademhaling) komen vooral ’s avonds en in de nacht opzetten. zijn het ergst in de avond en nacht.

Verzorging: Het kan een eng gezicht zijn, maar probeer vooral rustig te blijven. Stomen met warme, vochtige lucht heeft geen zin; stomen met koude, vochtige lucht of wandelen in de buitenlucht wel. Als het te lang duurt, ga dan even langs de huisarts. Die kan medicijnen voorschrijven om de luchtwegen wijder te maken.

 

Vijfde en zesde ziekte

Dit zijn twee verschillende ziektes die makkelijk door elkaar worden gehaald. Alleen door het ziekenhuis is vast te stellen of het om de vijfde of zesde ziekte gaat, maar omdat dit geen gevolgen heeft voor de behandeling, wordt dit bijna nooit gedaan. Beide ziektes kenmerken zich door rode vlekjes (in het gezicht en later over het lichaam) en mogelijk wat verhoging of koorts. 

Verzorging: In principe hoef je niets te doen, want de ziektes kunnen niet behandeld worden en gaan vanzelf over. Waarschuw de school wel dat het besmettelijk is, zodat er maatregelen genomen kunnen worden.

 

Roodvonk

Roodvonk begint met griepklachten als keelpijn, hoofdpijn, koorts of overgeven. Na een paar dagen kan je kind donkerrode plekjes op de huid krijgen, vooral rond de hals, oksels en liezen. Ze zien eruit als kippenvel en voelen aan als schuurpapier. Ook duidelijke symptomen: rode wangen en een vuurrode tong.

Verzorging: Je kind veel laten drinken en misschien een pijnstiller geven. Omdat roodvonk al besmettelijk is voordat de vlekjes ontstaan, mag een kind met roodvonk gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Informeer wel altijd de leidster of leerkracht.

Bron: dokteronline.nl

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >