meest-voorkomende-kinderziektes

Niks zo zielig als een ziek kind, maar gelukkig zijn de meeste kinderziektes onschuldig. Deze komen het meest voor (en dit kun je ertegen doen).

 

Waterpokken

Begint vaak met koorts, hoofdpijn en niet lekker voelen. Vervolgens ontstaan er rode plekjes en later blaasjes over het lichaam die enorm jeuken. Zodra de blaasjes openbarsten ontstaan er korstjes die er na ongeveer een week vanzelf weer afvallen.

Verzorging: Veel kinderen hebben last van jeuk. Toch is het belangrijk dat je kind de blaasjes of korstjes niet openkrabt, omdat dan littekens kunnen ontstaan. Beter is het om een speciale crème of een talkpoeder met menthol te gebruiken tegen de jeuk. En probeer de nagels van je kind altijd schoon te houden.

 

Krentenbaard

Dit is een besmettelijke huidinfectie die vooral voorkomt bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar. De infectie begint als een klein plekje rond de mond. Vervolgens ontstaan ook op andere plekken op het lichaam wondjes met gele korsten.

Verzorging: Makkelijk gezegd, maar probeer je kind niet te laten krabben. En ga altijd even naar de huisarts met krentenbaard: een crème kan de genezing versnellen.

 

Lees ook
COLUMN MARIËTTE: 18 dingen die je denkt als je man ziek is >

 

Pseudokroep

Een ontsteking in de bovenste luchtwegen, in de buurt van de stembanden, die je kind een benauwd gevoel geeft. De klachten (benauwdheid en een gierende ademhaling) zijn het ergst in de avond en nacht. Meestal ontstaat pseudokroep bij kinderen die al verkouden zijn.

Verzorging: Het kan een eng gezicht zijn, maar probeer vooral rustig te blijven. Stomen met warme, vochtige lucht heeft geen zin; stomen met koude, vochtige lucht of wandelen in de buitenlucht wel. Als het te lang duurt, ga dan even langs de huisarts. Die kan medicijnen voorschrijven om de luchtwegen wijder te maken.

 

Vijfde en zesde ziekte

Dit zijn twee verschillende ziektes die makkelijk door elkaar worden gehaald. Alleen door het ziekenhuis is vast te stellen of het om de vijfde of zesde ziekte gaat, maar omdat dit geen gevolgen heeft voor de behandeling, wordt dit bijna nooit gedaan. Beide ziektes kenmerken zich door rode vlekjes (in het gezicht en later over het lichaam) en mogelijk wat verhoging of koorts. 

Verzorging: In principe hoef je niets te doen, want de ziektes kunnen niet behandeld worden en gaan vanzelf over. Waarschuw de school wel dat het besmettelijk is, zodat er maatregelen genomen kunnen worden.

 

Roodvonk

Roodvonk begint met griepklachten als keelpijn, hoofdpijn, koorts of overgeven. Na een paar dagen kan je kind donkerrode plekjes op de huid krijgen, vooral rond de hals, oksels en liezen. Ze zien eruit als kippenvel en voelen aan als schuurpapier. Ook duidelijke symptomen: rode wangen en een vuurrode tong.

Verzorging: Je kind veel laten drinken en misschien een pijnstiller geven. Omdat roodvonk al besmettelijk is voordat de vlekjes ontstaan, mag een kind met roodvonk gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Informeer wel altijd de leidster of leerkracht.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >