Zit de spaghetti bij je dreumes na het avondeten achter de oren? Niet erg, stelt onderzoeker Amy Brown van de Britse universiteit Swansea. Volgens haar moet je kinderen vanaf zes maanden niet meer voeren, maar lekker zelf laten klooien met het eten.
Lees verder onder de advertentie
Dan is de kans groter dat ze op latere leeftijd minder snel dik worden.
Stoppen als ze vol zitten
Brown doet al jaren onderzoek naar borstvoeding en het introduceren van het eerste vaste voedsel bij baby’s. Voor haar nieuwe boek bekeek ze verschillende studies over deze onderwerpen en hierbij werd één ding duidelijk: het is prima om je kind te laten kliederen met eten. Want als kinderen zelf mogen bepalen wat en hoeveel ze eten, kunnen ze ook zelf stoppen als ze vol zitten.
Het onderzoek van Brown laat zien dat baby’s tussen de zes en twaalf maanden die met een lepel gevoerd worden, op latere leeftijd vaker te zwaar zijn: twintig procent van deze groep had overgewicht. Bij baby’s die vanaf de eerste hapjes zelf eten in hun mond stopten, was ‘slechts’ acht procent te zwaar.
Lees verder onder de advertentie
Meer zekerheid
Wel belangrijk om te weten: de resultaten van het onderzoek van Brown zijn vooral gebaseerd op zelfrapportage van moeders. Wil je met honderd procent zekerheid een verband kunnen leggen tussen gewicht en de manier van eten, dan is er meer onderzoek nodig.
Het dochtertje van Famke had zo’n zin in het kinderfeestje op het strand van een van haar beste vriendinnetjes, maar het liep uit op veel pijn en verdriet. Het meisje bleek namelijk niet ingesmeerd te zijn en kwam vuurrood thuis. Ze was mega verbrand.
In de nieuwste aflevering van Het Waren Twee Fantastische Dagen op SBS6 doet Jaimie Vaes een boekje open. Ze vertelt openhartig over haar gewelddadige relatie met rapper Lil Kleine, aka Jorik.
Ruzie met je moeder: sommigen moeten er niet aan denken, voor anderen is het al jaren hun realiteit. Natasja en haar moeder kregen ruzie en sindsdien heeft haar moeder haar dochter niet eens kunnen zien opgroeien.
In Spanje hebben kinderen maar liefst drie maanden zomervakantie. In Nederland is dat maar (“maar?”) zes weken. Is het tijd om in Nederland de zomervakantie ook te verlengen? We vroegen het jullie.