Hierom moet je je kinderen gewoon laten knoeien met eten

26.11.2017 12:20
kind-knoeien-eten

Zit de spaghetti bij je dreumes na het avondeten achter de oren? Niet erg, stelt onderzoeker Amy Brown van de Britse universiteit Swansea. Volgens haar moet je kinderen vanaf zes maanden niet meer voeren, maar lekker zelf laten klooien met het eten.

Dan is de kans groter dat ze op latere leeftijd minder snel dik worden. 

 

Stoppen als ze vol zitten

Brown doet al jaren onderzoek naar borstvoeding en het introduceren van het eerste vaste voedsel bij baby’s. Voor haar nieuwe boek bekeek ze verschillende studies over deze onderwerpen en hierbij werd één ding duidelijk: het is prima om je kind te laten kliederen met eten. Want als kinderen zelf mogen bepalen wat en hoeveel ze eten, kunnen ze ook zelf stoppen als ze vol zitten.

Lees ook
Fotoserie: moeder maakt kunstwerken van eten >

 

Te zwaar

Het onderzoek van Brown laat zien dat baby’s tussen de zes en twaalf maanden die met een lepel gevoerd worden, op latere leeftijd vaker te zwaar zijn: twintig procent van deze groep had overgewicht. Bij baby’s die vanaf de eerste hapjes zelf eten in hun mond stopten, was ‘slechts’ acht procent te zwaar.

 

Meer zekerheid

Wel belangrijk om te weten: de resultaten van het onderzoek van Brown zijn vooral gebaseerd op zelfrapportage van moeders. Wil je met honderd procent zekerheid een verband kunnen leggen tussen gewicht en de manier van eten, dan is er meer onderzoek nodig.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >