Help mijn kind luistert niet op school: wat kan je hieraan doen?

11.11.2022 10:41
educateyoursons grensoverschrijdend gedrag Beeld: Getty Images

Niet zo fijn als je tijdens het tienminutengesprek van je kind hoort dat je kind niet goed luistert op school. Je kind dat altijd door de les heen praat, andere kinderen van het werk houdt of niet luistert naar wat er gedaan moet worden. Heel vervelend voor de juf of meester maar ook voor jou én je kind.

Wat kan je hieraan doen?

Praat erover

Probeer met je kind te praten over het gedrag dat ze vertonen op school. Stel niet de vraag “Waarom doe je dit?’’ want vaak weet je kind het zelf ook niet. Stel open vragen en laat je kind nadenken over het gedrag. Bedenk samen wat je kind ook kan doen als hij/zij bijvoorbeeld een vraag heeft. Dus niet door de klas schreeuwen, maar een vinger opsteken en wachten tot ze de beurt krijgen.

Lees ook: ‘Mam, níet meteen antwoorden, eerst luisteren’

Werk aan vaardigheden

Werk samen met je kind aan zijn/haar vaardigheden. Het kan zijn dat je kind bepaalde vaardigheden nog mist en vandaar dit gedrag vertoont. Neem samen de regels van school door en leg je kind uit dat er duidelijke grenzen en regels zijn waar ze zich aan moeten houden. Probeer je kind niet te overtuigen dat school belangrijk is: kinderen worden vooral beïnvloed door wat ze ervaren en zijn niet heel gevoelig voor anderen die je proberen te overtuigen. Je moet dus eerst ervaren hebben dat school belangrijk is, voordat je begrijpt dat school belangrijk is.

Beloning

In plaats van het kind straffen kun je beter een beloning geven. Kinderen die beloond worden krijgen een positieve associatie met het vertonen van goed gedrag en zullen dit sneller herhalen.

 

Bron: Famme

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.