Onderzoek: helft van de ouders stopt met voorlezen als kind 7 is

22.11.2022 10:36
favoriete-voorleesboeken

Gezellig met een boek op de bank of in bed: veel ouders lezen hun kind van kleins af aan voor. Toch blijkt dat bijna de helft (47 procent) hiermee stopt voordat hun kind 7 jaar is. EenVandaag deed hier onderzoek naar onder 2400 ouders.

Zonde, want voorlezen heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van je kind.

Zelf lezen

Meer dan een kwart stopt met voorlezen als hun kind 7 of 8 jaar is. Meestal is de reden dat hun kind zelf kan lezen of dat hun kind het voorlezen niet meer leuk vindt. Nog maar 11 procent van de ouders leest voor wanneer hun kind ouder dan 10 jaar is. Janneke Siebelink van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB); “Het is zonde dat het aantal ouders dat met regelmaat voorleest vanaf 7 jaar rap afneemt, want voorlezen heeft heel veel voordelen. Voorlezen verrijkt de taal van een kind, iets wat ze hun hele verdere leven bij zich dragen.”

Lees ook: Waarom voorlezen aan je kind zo belangrijk is

Leescirkel

79 procent van de volwassenen die vroeger door hun ouders is voorgelezen, leest nu ook vaker. Ze geven aan nu zelf minstens één keer per jaar een boek te lezen. Van de mensen die aangeven dat hun ouders lezen niet belangrijk vonden, is dat 61 procent. “Je hebt te maken met een leescirkel; een lezende volwassene zorgt voor een lezend kind”, legt Siebelink uit. “In gezinnen waar ouders hun kinderen van kleins af aan meegeven dat lezen leuk is en welke meerwaarde boeken hebben, zien we dat kinderen op latere leeftijd ook meer plezier aan lezen hebben en vaker een boek pakken. Of een digitaal boek in de vorm van een ebook abonnement.”

Stimuleren

Het is dus belangrijk om je kind te stimuleren in het lezen. “Dat stimuleren van lezen kan door meer voor te lezen en dat ook als de kinderen groter zijn vol te houden, met de kinderen naar bieb of boekhandel te gaan en ze boeken aan te reiken als ze zelf kunnen lezen”, vertelt Siebelink aan EenVandaag.

Bron: EenVandaag

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.