De Prentenboek top 10 wordt elk jaar samengesteld door bibliotheken, boekwinkels en het onderwijs om je te helpen bij het kiezen van een voorleesboek. We zetten de Top 10 van dit jaar op een rij én geven meteen een paar fijne tips waarmee je van voorlezen een feestje maakt.
Lees verder onder de advertentie
Samen met je kind op de bank een verhaal lezen en plaatjes bekijken is niet alleen gezellig en belangrijk voor de taalontwikkeling, het stimuleert ook nog eens de fantasie en concentratie van je kind. Al met 15 minuten per dag maak je van de voorleesmomenten een gezellig en vertrouwd vast ritueel. Kies daarvoor de tijd die jou goed uitkomt: lekker rustig ’s morgens vroeg, ’s middags samen op de bank, tijdens de zwemles van broer of zus of voor het slapen gaan.
Lees verder onder de advertentie
1. Een boek kiezen
Ga er maar aan staan, een boek kiezen in de boekhandel of bibliotheek terwijl er honderden titels staan. Hoe je dat doet? Kies een boek dat op dat moment past bij de belevingswereld van je kind: ben je zwanger en krijgt je kind een broertje of zusje, of probeer je je peuter zindelijk te maken? Andere belangrijke thema’s, zoals tandenpoetsen en naar schoolgaan, zijn ook dankbare voorlees onderwerpen. Veel bibliotheken en boekhandels hebben de boeken per thema bij elkaar staan. Vind je het dan nog steeds lastig kiezen, dan kun je altijd om leuke tips vragen aan de medewerkers.
Lees verder onder de advertentie
2. Voorlezen met stemmetjes
In prentenboeken staan vaak veel korte teksten. Het is niet persé nodig om je extra in te spannen en met verschillende stemmetjes voor te lezen. Als je langzaam voorleest, goed articuleert en je kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, dan begrijpt je kind ook goed wie er in het boek iets zegt. Maar het mág natuurlijk wel.
Lees verder onder de advertentie
3. Voorspel het samen
Stel vragen tijdens het voorlezen aan je kind: hoe denkt hij dat het verhaal verder gaat? Wat zou hij zelf doen? Is nog goed voor z’n ontwikkeling ook, want zo krijgt je kind direct een lesje ‘probleem oplossen’ voor in zijn dagelijks leven.
Lees verder onder de advertentie
4. Moeilijke woorden
Kom je een moeilijk woord tegen? Wijs je kind het plaatje aan of gebruik een vervangend woord. Naderhand kun je ook het moeilijke woord er weer bijhalen. Zo onthoudt je kind het woord beter, dit helpt hartstikke goed bij de ontwikkeling van het taalgebruik.
Lees verder onder de advertentie
5. Nóg een keer
Grote kans dat je het lievelingsverhaal van je kind al 31.755 keer hebt voorgelezen. Geen punt. Voor je kind nog steeds hartstikke leuk en ook nog eens goed om zo te leren details op te merken. Je kunt steeds over iets anders ‘napraten’, om het spannend te houden. Kies daarvoor bijvoorbeeld telkens een ander thema: wie is de hoofdpersoon, vraag hoe het afloopt of stel de vraag of je kind het zelf wel eens heeft meegemaakt.
Inspiratie nodig?
Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2020. Naast winnaar Moppereend hebben zij nog negen andere prentenboeken gekozen, die de leukste Prentenboek Top 10 vormen:
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Wat als je ontdekt dat het kindje dat je liefdevol in je armen wiegt genetisch niet van jou is? Dit overkwam twee koppels in Californië, nadat hun IVF-kliniek een gruwelijke fout had gemaakt: ze hadden elkaars embryo’s ingebracht gekregen.