De Prentenboek top 10 wordt elk jaar samengesteld door bibliotheken, boekwinkels en het onderwijs om je te helpen bij het kiezen van een voorleesboek. We zetten de Top 10 van dit jaar op een rij én geven meteen een paar fijne tips waarmee je van voorlezen een feestje maakt.
Lees verder onder de advertentie
Samen met je kind op de bank een verhaal lezen en plaatjes bekijken is niet alleen gezellig en belangrijk voor de taalontwikkeling, het stimuleert ook nog eens de fantasie en concentratie van je kind. Al met 15 minuten per dag maak je van de voorleesmomenten een gezellig en vertrouwd vast ritueel. Kies daarvoor de tijd die jou goed uitkomt: lekker rustig ’s morgens vroeg, ’s middags samen op de bank, tijdens de zwemles van broer of zus of voor het slapen gaan.
Lees verder onder de advertentie
1. Een boek kiezen
Ga er maar aan staan, een boek kiezen in de boekhandel of bibliotheek terwijl er honderden titels staan. Hoe je dat doet? Kies een boek dat op dat moment past bij de belevingswereld van je kind: ben je zwanger en krijgt je kind een broertje of zusje, of probeer je je peuter zindelijk te maken? Andere belangrijke thema’s, zoals tandenpoetsen en naar schoolgaan, zijn ook dankbare voorlees onderwerpen. Veel bibliotheken en boekhandels hebben de boeken per thema bij elkaar staan. Vind je het dan nog steeds lastig kiezen, dan kun je altijd om leuke tips vragen aan de medewerkers.
Lees verder onder de advertentie
2. Voorlezen met stemmetjes
In prentenboeken staan vaak veel korte teksten. Het is niet persé nodig om je extra in te spannen en met verschillende stemmetjes voor te lezen. Als je langzaam voorleest, goed articuleert en je kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, dan begrijpt je kind ook goed wie er in het boek iets zegt. Maar het mág natuurlijk wel.
Lees verder onder de advertentie
3. Voorspel het samen
Stel vragen tijdens het voorlezen aan je kind: hoe denkt hij dat het verhaal verder gaat? Wat zou hij zelf doen? Is nog goed voor z’n ontwikkeling ook, want zo krijgt je kind direct een lesje ‘probleem oplossen’ voor in zijn dagelijks leven.
4. Moeilijke woorden
Kom je een moeilijk woord tegen? Wijs je kind het plaatje aan of gebruik een vervangend woord. Naderhand kun je ook het moeilijke woord er weer bijhalen. Zo onthoudt je kind het woord beter, dit helpt hartstikke goed bij de ontwikkeling van het taalgebruik.
5. Nóg een keer
Grote kans dat je het lievelingsverhaal van je kind al 31.755 keer hebt voorgelezen. Geen punt. Voor je kind nog steeds hartstikke leuk en ook nog eens goed om zo te leren details op te merken. Je kunt steeds over iets anders ‘napraten’, om het spannend te houden. Kies daarvoor bijvoorbeeld telkens een ander thema: wie is de hoofdpersoon, vraag hoe het afloopt of stel de vraag of je kind het zelf wel eens heeft meegemaakt.
Lees verder onder de advertentie
Inspiratie nodig?
Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2020. Naast winnaar Moppereend hebben zij nog negen andere prentenboeken gekozen, die de leukste Prentenboek Top 10 vormen:
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.