Waarom voorlezen aan je kind zo belangrijk is
Kinderen op schoot, leesboek erbij en zo vlak voor bedtijd nog even lekker tijd samen. Niet alleen een fijn en intiem moment, maar óók nuttig en belangrijk. En wel hierom.
Volgens de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen zouden ouders hun kinderen (tot minstens aan de basisschool) iedere dag moeten voorlezen. En dat adviseren ze niet zomaar. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat voorlezen je kind een grote voorsprong geeft. Niet alleen op taalgebied, maar ook op sociaal-emotioneel gebied. Australisch onderzoekt laat zien dat kinderen die vanaf een jonge leeftijd dagelijks worden voorgelezen op latere leeftijd wel tot een jaar voorsprong hebben op kinderen die minder vaak of nooit worden voorgelezen. Ook fijn: uit onderzoek van de Texas A&M AgriLife Extension Service onder jonge vaders blijkt dat het voorlezen voor een hechtere band zorgt tussen vader en kind. Plus het helpt met het creëren van een bedritueel (betere nachtrust!) en het stimuleert de verbeeldingskracht. Redenen genoeg dus.
Nóg een verhaaltje
Ook voor Kek Mama’s Eline is een verhaaltje voor het slapengaan het meest intieme en fijne moment van de dag. Maar wat als je kind slechthorend of doof is? Gelukkig is er nu een slimme en bijzondere app ontwikkeld waarmee ouders en dove kinderen samen kunnen lezen. Eline vloog op uitnodiging van Huawei naar Lapland waar een aantal Nederlandse gezinnen met dove kinderen de nieuwe app StorySign mochten uittesten. Eline: ‘Wist je dat er 32 miljoen slechthorende en dove kinderen wereldwijd zijn? Ik schrok van dat aantal. Nog nooit had ik er bij stilgestaan hoe het moet zijn als je kind doof is. Dat zoiets vanzelfsprekends als het zingen van (kerst)liedjes of het voorlezen van een boek een probleem is. Bij ons thuis is het iedere avond na het eten tijd voor een boek en daarna zing ik nog twee liedjes. Overdag is alles zo gehaast en hectisch, dus deze tijd met mijn kinderen koester ik (meestal) enorm. Heel soms klaag ik, als ze zeuren om nóg een verhaaltje bijvoorbeeld. Maar nu ik met eigen ogen heb gezien dat ouders van dove kinderen niet zomaar een willekeurig boek kunnen pakken en voorlezen, neem ik dit speciale moment nooit meer voor lief.’
Dribbel in gebarentaal
Eline: ‘Met de nieuwe, revolutionaire app StorySign ontwikkeld door Huawei en de internationale dovencommunity, kunnen ouders hun dove kinderen nu ook voorlezen uit het boek van Dribbel. Dat doen ze door de app te openen en met hun smartphone de woorden te scannen. Avatar Star verschijnt, zo’n stoere tomboy, en vertelt in gebarentaal wat er staat. De mimiek in haar gezicht is zo vreselijke knap gemaakt (daar hebben ze miljoenen ingestoken), iets wat voor doven en slechthorenden heel belangrijk is. Elke knik of glimlach doet ertoe. De woorden die Star aan het gebaren is worden uitgelicht, in de volgorde van gebarentaal. Zo leren de kinderen de betekenis kennen van de woorden. Het was heel mooi om te zien hoe geëmotioneerd de ouders en kinderen waren nu ze nu eindelijk samen een boek konden lezen. Helaas is nu alleen nog het boek Dribbel te lezen met de app. Er moet meer keuze komen voor deze kinderen zodat ze net zoveel kunnen genieten van (voor)lezen als alle andere kinderen. En daarvoor zijn donaties nodig.’
Ogen én oren
Kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar ontwikkelen een enorme taalvaardigheid. Met het (voor)lezen van boeken leren zij elke dag nieuwe woorden. Dat werkt voor dove kinderen anders omdat het gehoor cruciaal is voor de taalontwikkeling van een kind. Je moet de koppeling kunnen maken tussen woorden en klanken om het te begrijpen. Dove kinderen kunnen de klanken niet aan geschreven woorden koppelen, waardoor ze vaak een taalachterstand oplopen.
Revolutionaire techniek
Gebarentaal is één van de meest complexe vormen van taal die er is. StorySign helpt ouders om samen met hun dove kinderen een warm en vertrouwd voorleesmoment te hebben. De app gebruikt AI (kunstmatige intelligentie) om tekst te vertalen naar gebarentaal, waardoor dove en slechthorende kinderen, net als hun leeftijdsgenoten, leren lezen terwijl ze naar de woorden in kinderboekjes kijken. De app SignStory is in eerste instantie ontwikkeld voor het boek Dribbel. Huawei heeft echter de codering/technologie bewust open gezet voor derden, zodat er in de toekomst meer boeken gebruik kunnen maken van deze mooie technologie.
Doneren
Voor het doorontwikkelen van de app en om aandacht te vragen voor het probleem, kan iedereen doneren via www.storysign.com. Donaties in Nederland komen ten goede aan FODOK (Federatie van Ouders van Dove Kinderen) en worden besteed aan projecten om dove kinderen te helpen met hun taalontwikkeling, zoals nieuwe boekjes voor StorySign.
StorySign is gratis te downloaden via de Google Play Store en via de HUAWEI App gallery, in 10 talen. Naast Nederlands zijn dat Belgisch, Duits, Engels, Iers, Frans, Spaans, Italiaans, Zwitsers en Portugees.