Gras, tomatensaus, chocola: hoe verwijder je vlekken uit kinderkleding?

09.05.2019 13:24
vlekken verwijderen in kleding Beeld: Shutterstock

Oh jee: een viltstiftstreep op het shirt van je kind terwijl hij lekker zit te kleuren. Of er prijkt ineens een klodder spaghettisaus op z’n broek. Hoe kun je de meest voorkomende vlekken verwijderen? Lees hier een paar fijne tips.

Gras

Komt je kind thuis van een uurtje buitenspelen, met z’n broek vol groene grasvlekken? Smeer wat afwasmiddel of groene zeep op de vlekken en gooi het kledingstuk in de was. Zit er ook modder op, haal dat er dan eerst voorzichtig af met een borsteltje en laat de broek even weken in water.

Tomatensaus

Heerlijk, zo’n bord spaghetti. Maar je bent minder blij met die rode vlekken op het shirt van je kind. Belangrijk is dat je meteen wat citroensap op de vlek smeert, een paar minuten laat intrekken en het kledingstuk dan afspoelt onder de kraan. Daarna gewoon in de wasmachine stoppen. Wacht je hier te lang mee, dan wordt het lastig om het kledingstuk nog helemaal schoon te krijgen.

Chocola

Meng een beetje vloeibaar wasmiddel met een kopje lauw water en wrijf de vlek daarmee in. Herhaal dit met een beetje ammoniak en lauw water, om er daarna weer een beetje wasmiddel op te doen. Spoel daarna goed uit met water – de vlek zou verdwenen moeten zijn. Heeft je kind het echt bont gemaakt, dan kun je het kledingstuk het beste gelijk in de was gooien.

 

Lees ook:
Waarom je jouw versleten bank (vol met vlekken) júist moet koesteren >

Viltstift

Aangezien veel kinderen enthousiast aan de slag gaan met viltstiften, komt zo’n fraai gekleurde streep op een shirt of broek vaak voor. Hoe je die er weer uit krijgt? Dep wat alcohol op de vlek en smeer ‘m daarna in met wasmiddel of vlekverwijderaar en hup, de wasmachine in.

 

Bloed

Heeft je kind een bloedneus of zich gestoten en is er bloed gekomen op zijn kleding, dan spoel je de vlek er het beste snel uit met koud water. Wat zout toevoegen kan helpen. De meeste bloedvlekken gaan er echter ook gewoon uit in de wasmachine.

 

Groente en fruit

Is je kind in de weer geweest met broccoli, spinazie of (rood) fruit, dep dan ook hier eerst met koud water op de stof. Daarna met citroensap besprenkelen, laten inwerken en lauw wassen in de wasmachine.

 

Poep

Last but not least: een poepvlek op de kleding van je kind. Vooral bij jonge kinderen kan zo’n ongelukje snel gebeuren. Verwijder eerst zoveel mogelijk van de ontlasting en spoel het restant weg met water. Laat het kledingstuk eerst even weken in warm water, voordat je het in de wasmachine stopt.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >