Niets leuker dan roetsjen van die glijbaan in je eigen tuin – en dan driehonderd keer. Maar waar moet je op letten als je een glijbaan voor eigen gebruik gaat aanschaffen? Wij zochten ’t voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Op een glijbaan heeft je kind niet alleen de grootste lol, het is ook nuttig buitenspeelgoed: hij leert er namelijk onder meer z’n evenwicht mee te ontwikkelen. En vergeet het klimmen en klauteren niet, wat je kind op zo’n trappetje eindeloos doet.
Lees verder onder de advertentie
Al dat speelplezier moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Daarom is het belangrijk om bij het uitzoeken van een mooie glijbaan goed te letten op zaken als stevigheid en het materiaal. Een handige checklist:
Hoe zwaar is de glijbaan? Een licht model valt natuurlijk sneller om dan een zware jongen. Sommige glijbanen bevatten aan de onderkant een stang over de gehele lengte, die voor meer stevigheid zorgt.
Check bij aanschaf of de trap of ladder een goede grip heeft en of er zowel aan de boven- als onderkant een horizontaal stuk is. Zo kan je kind goed gaan zitten en wordt hij afgeremd op het einde.
Bovendien moeten er volgens de norm aan de zijkanten opstaande randen op de glijbaan zitten. Heeft de glijbaan een CE-markering, dan kun je er vanuit gaan dat hij aan bovenstaande eisen voldoet en veilig is om te gebruiken.
Wat trouwens geen overbodige luxe is: koop meteen een matje of rubberen tegel voor onderaan de glijbaan. Zo geef je je kind een zachtere landing (en bescherm je meteen de vloer van je tuin).
Lees verder onder de advertentie
Materiaal
Check ook altijd of het materiaal van goede kwaliteit is. Zitten er geen haken of scherpe randen aan waar je kind zich aan kan bezeren? En kun je er gemakkelijk een doekje overheen halen, dan is dat wel zo prettig. Geheid dat er straks spuug, gras, zand of een klodder roomijs op blijft liggen.
Lees verder onder de advertentie
Uitstraling
Groen, geel, blauw of knalroze: de keuze is reuze als het gaat om glijbanen. Fantastisch voor je kind, maar jij bent misschien minder in je nopjes als je de hele dag naar zo’n felgekleurd ding kijkt. Maar hé: je kind blij, jij blij, zeggen ze toch?
Naast allerlei kleuren, is er qua glijbanen ook keus uit verschillende soorten en maten. Hierbij een handig overzicht per leeftijdscategorie:
Ja, zelfs je baby kan al met z’n bips van de glijbaan af. De kleinste modellen zijn namelijk laag en zeker niet steil. Het zorgt ervoor dat de grove motoriek van je kind verbetert en vergeet ook niet het zelfvertrouwen van je baby: dat krijgt natuurlijk automatisch een boost.
Dreumes
De glijbanen die net een tikkie groter zijn, zijn perfect voor je dreumes. Hij kan er leren klimmen en klauteren en over de baan naar beneden glijden. Vaak hebben deze modellen ook een ruimte onder het glijgedeelte, waardoor je kind ook fijn verstoppertje kan spelen.
Peuters en kleuters
Vanaf de peuterleeftijd zet je kind het natuurlijk op een rennen en als-ie dat in de tuin veilig doet, kan hij z’n lol op met een grotere glijbaan: hij kan klimmen en glijden tot-ie een ons weegt.
Sommige peuter- en kleuterglijbanen bevatten ook leuke extra’s, zoals een aansluiting voor de tuinslang. Zo wordt het bij snikheet weer een verkoelende waterglijbaan.
Hier vind je een overzicht van de leukste glijbanen voor in je eigen tuin.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.