lifehacks kinderen
Beeld: Pexels

Kinderlogica is soms zo gek nog niet. En soms ook om te janken, ontdekt Kek Mama’s Jorinde in haar altijd verrassende leven met twee vindingrijke zonen. Daarom: 9 lifehacks die je zelf nooit had bedacht, maar je kinderen wel.

Credo: als we er achteraf maar om kunnen lachen.

 1. Melk in de ijsblokjesmachine van de koelkast. “Heb je sneller ijskoffie”, is de logica van Oudste, die dat een prima verantwoord drankje vindt wanneer je al twaalf bent. “Doet het ook fantastisch in milkshakes”, constateert Jongste (9) olijk op zijn beurt. Ik vraag me ondertussen angstig af hoe ik mijn gin-tonics ooit nog serveer zonder zurige bijsmaak.
   
 2. Met shampoo op je hoofd de hond uitlaten als het regent. De onbetwiste nummer 2 der lifehacks. Scheelt wel een hele minuut haren wassen, de volgende ochtend, en aan je moeder letterlijk de schone taak om de lifehack te ontdekken waarmee je shampoovlekken uit de splinternieuwe winterjassen wast.
   
 3. Knip je brood. Of pizza. En spaghetti. Ze doen niet anders in Korea, dus eigenlijk zijn we wat dat betreft gewoon ontzéttend achter, hier in Nederland. En waarom ligt die schaar anders tussen de messen in de keukenla?
   
 4. Oud, maar goud: houd je pyjama aan onder je schooloutfit. Echt, spaart zeeën van tijd, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Tenzij je ’s avonds moet douchen en je dus twee keer zoveel kleren uit moet trekken. Of het onverhoopt vijftien graden wordt, en de juf zich afvraagt waarom je peentjes zit te zweten in de winter. En je hopeloos voor paal staat in de kleedkamer, tijdens gym – maar dat terzijde. Toch: tien punten voor het idee. En hulde voor het besparen op te wassen onderbroeken.
   
 5. Handsfree drinken tijdens het gamen. Hoe kon je ooit zonder, als basisscholier? Of als peuter – for that matter? Hang een bidon om je nek met een touwtje, en steek er twee in elkaar geschoven rietjes in. Nooit meer Minecraft-pauze voor een slokje, nooit meer punten missen in Clash of Clans vanwege een eerste levensbehoefte. Eveneens beproefd concept: stop een naar smaak gevuld Spa-flesje in de borstzak van je polo met datzelfde lange rietje. Met risico op omkiepen, en een nat kruis tot gevolg, maar staat wel stukken cooler als ’t droog blijft.
   
 6. Vul je kussensloop (of sloffen) met snoep. Zo ben je van alle gemakken voorzien wanneer je niet kunt slapen, of per ongeluk te vroeg én hongerig wakker wordt. Hoef je niemand lastig te vallen met je rammelende maag, en – belangrijker: niemand die er iets van merkt. Nou ja, behalve je moeder dan, die de al die lege snoepzakken in het keukenkastje echt niet ontgaan zijn.
   
 7. Handsfree liggend YouTuben. Oké, gejat van internet, maar voor wie niet in het bezit is van een tv met toegang tot de wereld van vloggers en ‘unwrappers’, maar wel van een glazen tafel: iPad aan en ondersteboven op tafel, jij er als de wiedeweerga liggend onder. Ooit zó relaxed een filmpje gekeken?
   
 8. Een hond kan de (af)was doen. Als jij als kind moet helpen met afruimen, dan helpt maar lekker iedereen mee. En mocht je je als ouder verkneukelen om die brandschoon afgespoelde vaat in de vaatwasser: kijk dan eerst eens hoe tevreden uitbuikend de gezinshond erbij ligt.
   
 9. Föhn je eten. Of drinken. Niks zo irritant als te hete chocomel. En niks zo handig als de ‘cool blowdry’-stand op de haardroger van je moeder. Er zijn trouwens vaders (en ongetwijfeld ook moeders) die bij wijze van raketmotor een bladblazer monteren op de driewieler van hun peuter, hierover gesproken, maar dat is weer iets anders, en geheel op eigen risico.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderen-met-twee-moeders-of-vaders

Kinderen met homoseksuele ouders groeien even gelukkig, tevreden en goed functionerend op als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Dat zegt hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos.

Door de kinderen te observeren, filmen en vragenlijsten in te laten vullen, zag Bos hoe ze zich gedroegen op school en binnen het gezin. En wat blijkt? Ze voelen zich niet minder gelukkig. Ook vertonen ze niet meer grensoverschrijdend gedrag.

 

'Begrensde acceptatie'

Maar toch kunnen ze volgens de wetenschapper van één ding wel last hebben: de 5 procent die uitgesproken negatief is over homoseksualiteit. Bos: "Er is sprake van een begrensde acceptatie vanuit de maatschappij: enerzijds heb je in Nederland als homo of lesbische vrouw veel vrijheid, maar tegelijkertijd vinden mensen het geregeld vies als twee mannen elkaar zoenen."

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over opgroeien zonder mannen >

 

'Wie is nou je echte moeder?'

"De samenleving zendt tegenstrijdige boodschappen uit en dat zien we ook terug in ons onderzoek", vervolgt Bos. "Zo krijgt de helft van de kinderen met twee moeders of twee vaders weleens vragen als: wie is nou je echte moeder? Of: mis je dan geen vader?’" Het zou volgens de wetenschapper best kunnen dat kinderen het moeilijk hebben met zulke vragen, maar ouders kunnen hier een belangrijke rol in spelen: "Hoe bereiden zij hun kinderen voor op opmerkingen en reacties vanuit de maatschappij? Ook de zichtbaarheid van andere vergelijkbare gezinnen helpt. Dat kinderen om zich heen zien dat er meer zijn zoals zij."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Annette (41) geeft les aan groep 7.

Dinsdagochtend elf uur, een binnenzwembad op de Veluwe. We zijn met de bovenbouw op kamp. Er zijn maar liefst 75 leerlingen mee. Vorig jaar waren het er vijftig, en toen vond ik al dat het maximum was overschreden. Nu zijn er niet eens meer slaapzalen voor de begeleiders in onze kampeerboerderij. ’s Nachts liggen we met tien leerkrachten en tien ouders op opblaasmatrassen in de ruimte tussen de voordeur en de keuken. Max, de vader van Julia, heeft zich op de plek naast mij weten te wurmen. Hij trakteert me iets te vaak op ongewenste knipoogjes. Gelukkig heb ik een niets onthullende pyjama aan. Maar het slaapt niet lekker.
 

Buikpijn van de spanning

Ik heb al weken buikpijn van de spanning, omdat ik veel verantwoordelijkheden heb. En dan heb ik ook nog de cursus voor bedrijfshulpverlener gevolgd. Wat heeft me bezield? Als dank voor mijn ijver ben ik nu verantwoordelijk voor alle ongelukjes en ongelukken die voorbijkomen.

Ik sta als bhv’er een trapje hoger dan een EHBO’er. Ik kan niet alleen pleisters plakken, tekenbeten behandelen en mitella’s aanleggen, maar ook de stabiele zijligging toepassen, reanimeren en branden blussen.

De andere volwassenen begeleiden gezellig wedstrijden, spelletjes, droppings. Ik zeul erachteraan met mijn EHBO-kist. Gisteren, op dag één, heb ik ontelbaar veel pleisters geplakt, zeven bloedende knieën verbonden, drie hoofdwonden gestelpt en vier teken verwijderd.

Vanochtend viel Elsje (7) uit een boom. Haar enkel zwol op en werd blauw. Een breuk? Ik spoot er een coldspray op. Een van de chauffeurs bracht haar naar de EHBO in de stad.

Ze waren nog niet weg of er klonk gebrul uit de keuken. Keukenhulpje Benjamin (8) had te enthousiast uien gesneden. Uit zijn wijsvinger spoot bloed, het topje lag er bijna af. Ook hij is naar de EHBO. Met een gaasje uit mijn kist.
 

Lees ook
Juf Charlotte (41) wordt gek van de ouders van Fiene >

 

Zwembandjes

Nu zijn we dus in het zwembad. Terwijl zeven leerlingen geen diploma hebben. Die moeten zwembandjes om. Mijn hart slaat een slag over als ik twee paar bandjes aan de kant van het diepe zie liggen. Ik ren naar de badmeester. Samen scannen we de bodem van het bad. Of daar een kind ligt. Dan zie ik de zwemdiplomaloze Hamza en Anouar (beiden 8) van de glijbaan glijden. Zonder zwembandjes. Overspannen roep ik ze naar de kant, sleur ze uit het water en zeg streng: “Of die dingen aan, of ik bind jullie voor de rest van de dag vast op een stoel.”
 

Nog één nacht

Collega Inge belt vanuit het ziekenhuis. Benjamins vinger is gehecht. En Elsjes enkel is niet gebroken, maar wel zwaar gekneusd. Inge brengt ze naar huis. Morgen gaan wij ook. Ik kan niet wachten. Nog één keer douchen onder een lauw, miezerig straaltje. Nog één nacht op mijn slaapmatrasje naast de knipogende Max. Ik snak naar mijn eigen man. En naar mijn eigen bed. En naar een bad van drie uur. En naar de herfstvakantie.


Dit artikel staat in Kek Mama 10-2018.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >