Flinke stijging van jonge verkeersslachtoffers zodra de scholen weer beginnen

16.08.2019 15:27
verkeersslachtoffers_scholen_weer_begonnen

In de eerste weken van het nieuwe schooljaar vallen er op weg naar school veel meer jonge slachtoffers dan in elke andere maand van het jaar. Dat meldt De Telegraaf.

Dat komt doordat kinderen sneller afgeleid en nog speels door de vakantie zijn. Hierdoor schatten ze risico’s niet goed in.

 

Toename

De krant baseert zich op cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) over ernstig verkeersgewonden onder fietsers tot en met 14 jaar oud. Vooral onder twaalfjarigen is de stijging verkeersgewonden in september opvallend: een toename van 7,6 procent in augustus naar 17,2 procent in september.

 

Lees ook
Veilig Verkeer Nederland waarschuwt: ‘Schoolkinderen fietsen te weinig’ >

 

‘Laat de auto staan’

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is geschrokken van de cijfers en pleit voor ‘structurele verkeerseducatie’. Zo is er een blijvende investering nodig om de kwaliteit van verkeerslessen op basisscholen te verbeteren. Maar voor ouders zelf is er ook een rol: zij worden opgeroepen samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen, en de auto te laten staan. Dit om lastige verkeerssituaties te oefenen.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief >