Van ritme tot pyjamagekte: dit is een fijne avondroutine voor je kind

15.11.2023 11:10
wanneer ledikant naar peuterbed

Een goede nachtrust is essentieel, zeker voor kinderen. En laten we eerlijk zijn: ook voor jou is het fijn als je kroost meteen in slaap valt. Wat is een fijne avondroutine voor jonge kinderen? We zochten het voor je uit.

Ritme en regelmaat

Kies een vast tijdstip waarop je kind elke avond naar bed gaat. Dit helpt het lichaam een ​​regelmatig slaap-waakritme te ontwikkelen. Hoe meer regelmaat in het slaapschema van je kind, hoe beter-ie slaapt. Fijn voor je kind, fijn voor jou.

Let op voeding

Een goede nachtrust begint al bij de voeding in de middag. Beperk op tijd de inname van cafeïne en suikers. Dit kan namelijk de slaap van je kind verstoren. Een snoepje of glas cola voor het slapengaan is dus niet zo verstandig. Probeer in plaats daarvan bananen, een handje amandelen, een kopje kamille- of gemberthee of het welbekende glaasje warme melk. Deze voeding en dranken bevatten slaapverwekkende stoffen.

Rust voor het slapengaan

Begin ongeveer 30 tot 60 minuten voor het slapengaan met rustige activiteiten, zoals kleuren of lezen. Laat je kinderen zelf spelen om de energie die ze nog hebben kwijt te raken. Open deur, maar toch: vermijd elektronische apparaten zoals tablets, smartphones, computers en televisies. Het blauwe licht kan de productie van melatonine, het slaaphormoon, verstoren.

Eén kamer per keer

Een warm bad of douche kan je kind helpen om het lichaam te ontspannen en de slaap te verbeteren. Neem hun pyjama gelijk mee en doe meteen alles wat er in de badkamer moet gebeuren, zodat je niet meer van kamer naar kamer hoeft te gaan. Dat geeft alleen maar onrust.

Pyjamagekte

Zorg ervoor dat je kind een comfortabele (en leuke!) pyjama draagt, afhankelijk van het seizoen. Ook het bed moet warm genoeg zijn. Zelfs deze kleine details kunnen ervoor zorgen dat kinderen niet goed kunnen slapen en je alleen maar langer bezig bent om ze in dromenland te krijgen.

Instoppen en voorlezen

Een rustig voorleesmoment voor het slapengaan kan helpen om de verbeelding te stimuleren en een kalmerende sfeer te creëren. Lees je kinderen voor of laat ze zelf lezen. Stop ze in en blijf daarna nog even om te knuffelen. Dit is key voor een fijne nachtrust. Zorg dat de slaapkamer van je kleintje goed donker is (als ze zonder nachtlampje slapen). Gebruik als het nodig is verduisterende gordijnen en zorg dat er niets is om ze af te leiden. Het enige wat je dan nog rest is een nachtkus.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.