5 fases de iedere ouder doormaakt tijdens de zwemlessen van hun kind

10.01.2024 07:34
zwemles zwemlessen kind ouders Bron: Pexels

Wanneer je kind ergens tussen de vier en vijf jaar is, begint hij waarschijnlijk met de eerste zwemlessen. Een periode in jouw ouderlijkleven die je het liefst daarna zo snel mogelijk weer vergeet…

Er zijn kinderen die zwemles leuk vinden, maar eerlijk is eerlijk, het zijn er niet veel. Ouders die de zwemlessen van hun kind leuk vinden? Dat zijn er zo mogelijk nog minder.

Fases van zwemlessen

Grote kans dus dat deze vijf fases van zwemlessen heel erg herkenbaar voor je zijn.

Fase 1: let’s go

Je hebt de ellenlange wachtlijst overleeft en de dag is ein-de-lijk daar. Je kind mag voor het eerst naar zwemles. Goed voorbereid als je bent, heb je nieuwe zwemkleding aangeschaft (en dat is nog best een uitdaging in de winter) en heb je een zwemtasje ingepakt. Jullie zijn er klaar voor.

Je kind vindt het retespannend en jij stiekem ook, maar daar laat je natuurlijk niets van merken. Met een pokerface lever je jouw kostbaarste bezit af bij een overenthousiaste zwemleraar die vrolijk in het rondspat met water, terwijl jij met een knalrode kop (is het hier altijd zo warm?) op een bankje aan de kant zit.

Fase 2: dit valt best mee

De eerste lessen zitten erop, als je geluk hebt vindt je kind het niet vreselijk om naar zwemles toe te gaan en jij kent inmiddels de routine. Als een geoliede machine kleed je jouw kind in een mum van tijd aan en uit en soms drink je zelfs even rustig een kopje koffie in de kantine. Best wel zen, toch?

Lees ook – Dat ging ff mis: ‘Ik was het afzwemmen van mijn dochter vergeten’

Fase 3: wacht, dit valt niet mee

Weken en maanden gaan voorbij. Iedere week ga je wéér naar dat zweterige, benauwde zwembad waar de geur van chloor je tegemoet komt. Hoe lang duurt dit nog? In de app blijf je maar refreshen in de hoop dat er een aantal bolletjes op groen springen, maar er lijkt geen einde aan te komen. Meermaals heb je al aan de zwemleerkracht gevraagd wat er nou aan schort. Die schoolslag ziet er prima uit toch? Toch zijn jullie er blijkbaar nog lang niet.

Fase 4: ein-de-lijk afzwemmen

Dan, na maandenlang wachten en wachten is het ein-de-lijk zo ver. Je kind mag afzwemmen! Met een beetje kriebels in je buik (hallo, trauma voor ‘het gat’) ga je naar het afzwemfeestje. Vol trots zie je jouw kleine spruit het water in duiken en als een ware Pieter van den Hoogenband zijn baantjes trekken. Je moederhart gloeit van trots.

Fase 5: daar gaan we weer

En dan is het bam, back to reality, want de week erop zit jij gewoon weer aan de zwembadrand, maar dit keer voor diploma B. Gelukkig kun je fase drie daarbij overslaan, want het B diploma hebben ze over het algemeen zo op zak. Nog even door die zure appel heen bijten dus. Succes!

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.