
Juf onthult: deze cadeaus willen leerkrachten níét meer krijgen
Aan het einde van het schooljaar geven ouders graag een cadeautje aan de juf of meester. Deze juffencadeaus ontvangen ze liever nooit meer.
Heb je je kind net weggebracht voor een logeerpartij bij oma of een vriendje, krijg je al een belletje: “Mama, ik wil naar huis.” Hoe komt het dat kinderen heimwee krijgen en vooral: hoe komen ze er vanaf?
Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: bijna alle kinderen hebben weleens last van heimwee, maar bij de meesten ebt dat na een tijdje wel weg. Bij slechts vijftien procent van de kinderen tussen de vijf en tien jaar neemt het zulke vormen aan, dat het zijn (en jouw) plezier bederft. Op vakantie bijvoorbeeld, of tijdens een logeerpartij.
Op zich is heimwee iets heel logisch. Letterlijk betekent het ‘verlangen naar thuis’. En dat is niet zo raar, als je drie bent, acht, of zelfs twaalf: geen kind is graag gescheiden van zijn ouders. Los van kreten als ‘Ik wil naar mama’ en huilen, kan heimwee zich op allerlei manieren uiten. Kinderen kunnen zich terugtrekken, lastig gedrag vertonen en niet willen eten en slapen. Maar ze kunnen er ook letterlijk ziek van worden, met last van maag en darmen en soms zelfs huiduitslag.
Hoe minder vertrouwd de omgeving, hoe groter de kans op heimwee. Een tante waar je zoon of dochter kind aan huis is, wekt waarschijnlijk minder heimwee op dan logeren bij een nieuw vriendje, of op een onbekend vakantieadres.
Lees ook:
4x heimwee naar de zomers van vroeger >
Lees ook:
‘Het leukst vond ik de gedachte dat we weer naar huis zouden gaan’ >
Heel soms neemt heimwee echt serieuze vormen aan. Wordt een kind bang, gestrest of depressief van logeren. Als bovenstaande tips echt niet helpen, push het dan niet. Teleurgesteld zijn of boos worden, werken alleen maar averechts, al kun je natuurlijk best zeggen dat het heus minder moeilijk wordt. En de boel prijzen wanneer het beter gaat. Uiteindelijk moet ieder kind een keer leren om uit zijn vertrouwde omgeving weg te gaan.
Hoe gestrester jij bent, hoe gestrester je kind, dus laat het los. Als je kind echt niet op zijn logeeradres wil blijven, dan proberen jullie het over een tijdje toch gewoon nog een keer.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >