Extra bijzonder natuurlijk als je te horen krijgt dat je niet zwanger bent van één, maar twee baby’s. Maar het kan ook voor veel vragen zorgen. Want wat zijn de verschillen met een ‘gewone’ zwangerschap? Wij zochten het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Extra controles
Al bij zes weken zwangerschap kan de verloskundige zien of je zwanger bent van een tweeling; er zijn dan twee vruchtjes zichtbaar. Omdat de baby’s en moeder extra goed in de gaten gehouden moeten worden (de kans op zwangerschapscomplicaties is immers groter dan bij een eenlingzwangerschap), krijg je altijd een medische indicatie. Dit betekent dat de gynaecoloog de zwangerschap en bevalling begeleidt. Ook kan je hierdoor niet thuis bevallen en moet je vaker op controle komen.
Lees verder onder de advertentie
Verloopt je zwangerschap probleemloos? Dan kom je over het algemeen tot 26 weken elke maand bij de gynaecoloog. Vanaf 26 tot 32 weken om de twee weken en vanaf dan elke week.
Vrouwen die zwanger zijn van één baby komen gemiddeld elf tot vijftien kilo aan. Ben je zwanger van een tweeling, dan zit je al snel op de achttien kilo. Ook kan je sneller (en soms heviger) last krijgen van kwaaltjes als misselijkheid en vermoeidheid, omdat je meer van het zwangerschapshormoon HCG in je bloed hebt. Daarbij komt bloedarmoede vaker voor bij tweelingzwangerschappen. Daarom schrijft de gynaecoloog vaak ijzertabletten en foliumzuur voor.
Lees verder onder de advertentie
Goed om te weten: tweelingen worden vaak eerder geboren. Een zwangerschap duurt gemiddeld 37 weken. Voor jou als moeder vaak fijn, want een tweelingzwangerschap kan uitputtend zijn en door deze langer te laten duren dan noodzakelijk, nemen de rugklachten en kans op bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes toe.
Het verlof
Zwangere vrouwen kunnen vier tot zes weken vóór hun uitgerekende datum met verlof. Die regeling geldt als ze één kind verwachten. Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of meerling, kunnen al tien tot acht weken voorafgaand aan hun uitgerekende datum met verlof. Dat betekent dat je dus stopt met werken tussen de 30e en 32e week van je zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Bij een meerlingzwangerschap duurt je bevallingsverlof, dat één dag na de bevalling start, tien weken. De totale duur van je verlof is dus twintig weken (tot 1 april 2018 was dat nog zestien weken). Meer over het verlof lees je hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).