Als je moeite hebt met lezen, schrijven en spellen, kan het dat je dyslexie hebt. Wat is het precies en kun je er iets aan doen? Wij zetten de feiten voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Wat is dyslexie?
Dyslexie komt uit het Grieks en betekent ‘niet kunnen lezen’. Iemand die dyslexie heeft, heeft moeite met lezen, spellen en schrijven, terwijl hij wel een gemiddelde intelligentie heeft. De oorzaak is niet bekend. Waarschijnlijk is het deel van de hersenen waar klanken aan schrifttekens worden gekoppeld, niet goed bereikbaar. Er is alleen sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn die de leesproblemen kunnen verklaren.
Lees verder onder de advertentie
Hoe vaak komt het voor?
Zo’n 4% van de bevolking heeft dyslexie. Het komt bij jongens bijna drie keer zoveel voor als bij meisjes. Erfelijkheid speelt een rol: een kind dat één ouder heeft met dyslexie, heeft 40 tot 50% kans er ook aanleg voor te hebben. Heb je als ouders allebei dyslexie, dan is die kans zelfs 80%. Heeft niemand in de familie dyslexie, dan is de kans klein dat je kind het wel heeft.
Iemand met dyslexie moet meer energie steken in het lezen en schrijven. Ook is hij sneller afgeleid. Als je kind het lastig vindt om klanken in de juiste volgorde te zetten en vaste woordcombinaties of rijtjes en getallen niet goed kan onthouden, zou het kunnen dat hij dyslexie heeft. Vaak is het ook zo dat een kind met dyslexie wat later begint met kruipen, lopen en praten en is de grove en fijne motoriek minder goed ontwikkeld.
Lees verder onder de advertentie
Hoe behandel je dyslexie?
Er is nog geen behandeling of therapie bekend waarmee dyslexie volledig opgelost kan worden. Als je vermoed dat je kind dyslexie heeft, kan de diagnose met een onderzoek worden vastgesteld door een dyslexiedeskundige. Met een dyslexieverklaring kan je kind gebruik maken van extra hulpmiddelen op school, bijvoorbeeld lesmateriaal met extra grote letters of extra tijd.
Lees verder onder de advertentie
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).