Duizenden ouders niet tevreden met schooladvies kind

11.02.2020 09:52
ouders-niet-tevreden-schooladvies-kind

Ruim tienduizend ouders waren vorig jaar niet tevreden met het advies dat groep 8-leerkrachten aan kun kind gaven: bijna allemaal vonden ze het te laag, blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies en AD.


Cadeautjes

Achthonderd leraren vulden een vragenlijst in over de schooladviezen. Hieruit kwam naar voren dat meer dan de helft te maken kreeg met klagende ouders die alsnog alles uit de kast haalde om een hoger advies binnen te slepen. Ze lieten hun kind een iq-test maken, gingen in gesprek met een middelbare school of gaven zelfs cadeautjes aan leerkrachten. 

 

‘Onder druk gezet'

In vier op de vijf situaties (79 procent) werd het schooladvies niet aangepast. In één op de vijf werd het aangepast naar een hoger schooladvies. Volgens leerkrachten waren er vaak legitieme redenen, zoals ‘een betere toets', maar ook noemen leerkrachten redenen als ‘op aandringen van de schoolleiding' en ‘onder druk gezet worden door ouders'.

 

Te hoog geplaatst

Het mogelijke gevolg: 89 procent van de brugklasdocenten hadden leerlingen in de klas die te hoog waren geplaatst. Meer dan de helft van de docenten stelt zelfs dat het aantal te hoog geplaatste leerlingen in de afgelopen twee jaar is toegenomen. 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >