Op de gekste plek bevallen of je baby ergens achterlaten: als je zwanger bent, kun je de gekste dingen dromen. Hoe komt dat? Wij leggen ’t je uit.
Lees verder onder de advertentie
Veel vrouwen die zwanger zijn, maken in hun dromen de gekste dingen mee. Hoe dat precies komt, is niet wetenschappelijk bewezen. Maar de kans is groot dat je tijdens je zwangerschap veel droomt omdat je hormonen veranderen. Daarnaast heb je van alles aan je hoofd, omdat je ontzettend veel moet regelen om je voor te bereiden op de komst van je baby.
Lees verder onder de advertentie
Dat zorgt ervoor dat veel zwangere vrouwen ’s nachts piekerend in bed kunnen liggen en dat hun slaapmomenten worden afgewisseld met gekke dromen, waarin ze alles door elkaar halen. Zeker in het derde trimester, als de bevalling nadert, komt dit voor. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met het feit dat je met een dikke buik wat minder fijn in bed ligt en er vaker uit moet om te plassen, omdat de baby op je blaas drukt.
Wat je droomt, verschilt per persoon. De één ziet levensecht voor zich hoe haar kind in de baarmoeder avonturen uithaalt, de ander droomt al over de periode waarin haar kind een peuter is.
Wel zijn er volgens onderzoek vijf thema’s die veel voorkomen. Zo dromen veel zwangere vrouwen over water en reizen. Ook dromen over opgesloten raken en vastzitten komen vaak voor, net als dromen waarbij je je baby spontaan ergens vergeet. Tot slot – en dat is niet verrassend – zijn er veel vrouwen die dromen over de bevalling.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).