Dromen tijdens je zwangerschap: hoe zit dat?

07.08.2019 19:18
dromen tijdens de zwangerschap Beeld: Shutterstock

Op de gekste plek bevallen of je baby ergens achterlaten: als je zwanger bent, kun je de gekste dingen dromen. Hoe komt dat? Wij leggen ’t je uit.

Veel vrouwen die zwanger zijn, maken in hun dromen de gekste dingen mee. Hoe dat precies komt, is niet wetenschappelijk bewezen. Maar de kans is groot dat je tijdens je zwangerschap veel droomt omdat je hormonen veranderen. Daarnaast heb je van alles aan je hoofd, omdat je ontzettend veel moet regelen om je voor te bereiden op de komst van je baby.

Dat zorgt ervoor dat veel zwangere vrouwen ’s nachts piekerend in bed kunnen liggen en dat hun slaapmomenten worden afgewisseld met gekke dromen, waarin ze alles door elkaar halen. Zeker in het derde trimester, als de bevalling nadert, komt dit voor. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met het feit dat je met een dikke buik wat minder fijn in bed ligt en er vaker uit moet om te plassen, omdat de baby op je blaas drukt.

 

Lees ook:
Moeder verkleedt baby in slaap >

 

Soorten dromen

Wat je droomt, verschilt per persoon. De één ziet levensecht voor zich hoe haar kind in de baarmoeder avonturen uithaalt, de ander droomt al over de periode waarin haar kind een peuter is.

Wel zijn er volgens onderzoek vijf thema’s die veel voorkomen. Zo dromen veel zwangere vrouwen over water en reizen. Ook dromen over opgesloten raken en vastzitten komen vaak voor, net als dromen waarbij je je baby spontaan ergens vergeet. Tot slot – en dat is niet verrassend – zijn er veel vrouwen die dromen over de bevalling.

 

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >