‘Mijn dochter liet haar iPad kapot vallen en verzuchtte laconiek: ‘Even een nieuwe kopen”

08.05.2023 12:59

Je kunt je kind met de beste bedoelingen en netste waarden opvoeden, krijgen die kleine rakkers het alsnog voor elkaar om er wat uit te floepen dat niet door de beugel kan.

Lena (39), moeder van Lucy (7) en Felix (5).

Shoppen is mijn grootste hobby, ik doe dit dan ook vaak samen met mijn kinderen. Handig op de naaimachine of met naald en draad ben ik niet, ik kan nog geen sok stoppen. Iets lijmen of repareren? Geen idee waar ik moet beginnen. Ik weet dat het in het kader van duurzaamheid eigenlijk niet door de beugel kan, maar zodra er iets kapot is, gooi ik het weg. Vond ik zelf nooit een probleem, maar ik had er heel naïef niet bij stilgestaan dat dit zou doorspijpelen in de opvoeding van mijn kinderen.

Waar ik vroeger keihard moest huilen als er iets van mij kapot ging, interesseert het Lucy en Felix helemaal niets als hun speelgoed stukgaat. Laatst liet Lucy buiten haar iPad kapot vallen. ‘Even een nieuwe kopen’, verzuchtte ze laconiek. Ik kon d’r wel villen, maar tegelijkertijd wist ik dat dit een tekortkoming is van mijn eigen karakter en opvoeding: je oogst wat je zaait.”

Lees ook – iPad de deur uit: ‘Ik kreeg op geen enkele manier contact met mijn kinderen’ >

Iets te bikken

Melissa (36), moeder van Finn (6).

“Je kunt me momshamen wat je wilt, maar ik hou gewoon van uitslapen en ben in het weekend bekaf na een week fulltime werken. En dus krijgt mijn zoontje elke zaterdagochtend als hij rond zeven uur wakker wordt de iPad en wat snoep, zodat hij even koest is en ik nog een uurtje of anderhalf kan doortukken. Het verdient niet de schoonheidsprijs, maar de rest van de week is het heus rust, reinheid en regelmaat hier in huis, met genoeg groente en fruit.

Ik had Finn alleen beter moeten instrueren over dat dit weekendritueel niet gebruikelijk is bij anderen. Laatst ging hij uit logeren bij een vriendje. Zijn moeder vertelde mij de volgende dag stomverbaasd dat Finn meteen bij het wakker worden had gevraagd waar de Skittles en koetjesrepen lagen.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.