loopstoeltje kind
Beeld: Pixabay

Ze zijn er in kekke kleurtjes, je dreumes heeft er de grootste lol in en zoeft vol zelftrouwen de kamer door. Maar naast deze voordelen kleven er ook wat nadelen aan het gebruik van loopstoeltjes.

Talloze kinderen hebben erin gezeten en maakten hiermee hun eerste 'stapjes': het befaamde loopstoeltje. Het principe is simpel: een kindje 'hangt' hier als het ware in met de voetjes op de grond en krijgt steun van de stoel, het frame en de wieltjes op de grond. Maar wat zijn de voor- en nadelen van dit hulpmiddel?

 

De voordelen

 1. Loopstoeltjes zijn bedoeld voor kinderen die nog niet kunnen lopen, maar wel zelfstandig kunnen zitten. Sommige kindjes raken snel verveeld of gefrustreerd in een wipstoel of de box, een loopstoel biedt dan wat meer afleiding.
   
 2. Veel loopstoeltjes hebben ook allerlei ingebouwde speelgoedelementen: spiegeltjes, rammelaars en geluidjes. Oftwel, het biedt de nodige entertainment voor een dreumes die graag overal aan zit en vermaakt wil worden.
   
 3. Een loopstoeltje kan handig zijn voor kinderen die gefrustreerd raken omdat ze nog niet kunnen lopen, maar dat wel dolgraag willen. Het stoeltje geeft wat meer mobiliteit en ze kunnen er zelf mee naar de tv of hun speelgoed trappelen.

 

Lees ook
KIND: Niet alle kinderstoelen zijn veilig >

 

De nadelen

 1. Zowel de Consumentenbond als veel kinderartsen raden het gebruik van de stoeltjes af, vooral vanwege de onveilige situaties die kunnen ontstaan. Er gebeuren nogal eens ongelukken met een loopstoeltje: kinderen botsen ergens tegenaan of kunnen dankzij de loopstoel onveilige plekken bereiken, zoals de hete oven in de keuken, een kop hete thee op tafel of een trappengat. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Niet voor niets zijn loopstoeltjes in veel landen al verboden.
   
 2. Ook wijzen deskundigen erop dat het gebruik van een loopstoeltje nadelig werkt voor de motorische ontwikkeling van een kleintje. Lopen leer je letterlijk met vallen en opstaan. Liggen, rollen, zitten, kruipen en staan zijn belangrijke bewegingen die nodig zijn om spieren te ontwikkelen en een goed evenwichtsgevoel te krijgen. Een loopstoeltje kan deze ontwikkeling vertragen.
   
 3. Ook zeggen experts dat een loopstoel eigenlijk niet nodig is. Een kind moet juist gefrustreerd raken omdat-ie nog niet kan lopen, want dat geeft juist de noodzaak om de eerste wankele stapjes te gaan zetten. 

 

Toch eentje aanschaffen?

Denk je toch dat je kind hiermee gebaat is? Let er bij de aanschaf dan op dat je een loopstoel koopt die aan de huidige norm voldoet (NEN-EN 1273: 2005). Laat je kind nooit zonder toezicht in het stoeltje zitten en niet langer dan 20 minuten per dag. 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeders kinderen meer risico vaders
Beeld: Unsplash

Moeders laten hun kind makkelijker risico’s nemen tijdens het spelen dan vaders. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl.

Laat jij je kind tussen de 5 en 7 jaar een lucifer afsteken? Drie meter naar beneden springen? Een scherp mes gebruiken? Het zijn zomaar wat vragen uit het onderzoek. Wat blijkt: dertig procent van de moeders zegt haar kinderen aan te moedigen risico’s te nemen tijdens het spelen, tegen zestien procent van de vaders.

Op de vraag of ouders hun kind zouden laten doen wat ze zelf vroeger deden, zegt 58 procent van de vaders nee, tegen 41 procent van de moeders. Of het feit dat meisjes doorgaans nu eenmaal minder risicovol spelen hierin meeweegt, vermeldt het onderzoek nog niet. Net zo min als het waaróm vaders minder risico durven nemen bij het spelen.
 

Lees ook
‘Kinderen moeten meer risicovol buitenspelen’ >

 

Gezond

Volgens een onderzoek van TNS-NIPO beseffen ouders dat risicovol spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind, maar in de praktijk zijn ze vaak bang dat hij zich bezeert. Vorig jaar startte VeiligheidNL een campagne om ouders advies te geven over hoe ze ‘risicovol spelen’ vaker in de praktijk kunnen brengen.

Volgens ander, Noors onderzoek is risicovol spelen goed voor kinderen. Het zou zorgen voor meer zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden en fysieke gezondheid van kinderen bevorderen.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderseries-van-vroeger

Nu scrolt je kind moeiteloos door -tig verschillende series op Netflix, in jouw tijd was dat wel anders. Toe aan wat nostalgie? Bekijk dit lijstje kinderseries van vroeger - daar is Dora niets bij.

De Fabeltjeskrant (1868 - 1992)

Al een oudje, maar niet zo gek dat deze serie in 2005 werd uitgeroepen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden: zowat ieder kind keek net voor bedtijd naar de gebeurtenissen in het Grote Dierenbos. In 1985 kwam de producent met nieuwe afleveringen, die meteen weer een groot succes werden. 

 

Bassie en Adriaan (1978 - 1997)

En die angstaanjagende plaaggeest waar je nu nog nachtmerries van krijgt. De twee broers begonnen als acrobaten in een circus. Hierna besloot Bas zich als clown te verkleden en ontstonden de karakters Bassie en Adriaan. In 1978 verscheen hun televisieserie voor het eerst op tv.

 

Peppi en Kokki (1972 - 1978)

Zeg je Peppi en Kokki, dan zit hun intro de rest van de dag in je hoofd. De verhalen draaiden om de twee matrozen die korte avonturen beleefden en op zoek waren naar een baan. Eigenlijk waren ze de Nederlandse versie van Laurel en Hardy.

 

Lees ook
Éven rust: 9x Netflix-films en series voor volwassenen >

 

Nils Holgersson (1980 - 1981)

Een tekenfilm en zeker niet de minste. Deze serie (gebaseerd op het gelijknamige boek) speelt zich af in Zweden. De veertienjarige Nils is een nietsnut die alleen maar kattenkwaad uithaalt en dieren pest, maar op een dag vangt hij een kabouter die hem voor straf zelf in een kabouter verandert. En de rest van het verhaal ken je.

 

Tik Tak (1981 - 1991)

Het succesprogramma voor kinderen tot 4 jaar. Programmamaker Mil Lenssens ontdekte toevallig dat peuters geboeid keken naar de lottotrekking met zijn de kleurrijke bollen, voorspelbare bewegingen en leuke muziekjes. En toen kwam het idee voor Tik Tak.

 

Villa Achterwerk (1984 - 2014)

Deze serie is jaren meegegaan. In 1984 begon de VPRO met een kinderblok waarvoor door de jaren heen verschillende namen gebruikt zouden gaan worden: Het huishouden van Jan Steen en Bij Nieuwegein rechtsaf. Een paar jaar nadat het kinderblok verschoven was naar de zondagmorgen, ontstond de naam Villa Achterwerk. Hasta la pasta.

 

De Grote Meneer Kaktus Show (1986-1993)

Meneer Kaktus (Peter Jan Rens), die rondloopt in een pyjama met stropdas, tegenspeler Kweetniet, (eerst Tony Maples, toen Larry Jackson, daarna Joost Hes, en vervolgens Hans van der Laarse) in een geel bokstenue én Mevrouw Stemband (Annemieke Hoogendijk) in een jurk met dierenprint: je krijgt ze niet van je netvlies.

 

Oppassen!!! (1991 - 2003)

Niet per se een jongerenserie, maar toch keken er ook genoeg kinderen naar het wel en wee van de twee opa Willem en Henry. Samen bestierden zij het huishouden en pasten ze op hun tienerkleinkinderen terwijl hun eigen kinderen carrière maakten.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >