loopstoeltje kind
Beeld: Pixabay

Ze zijn er in kekke kleurtjes, je dreumes heeft er de grootste lol in en zoeft vol zelftrouwen de kamer door. Maar naast deze voordelen kleven er ook wat nadelen aan het gebruik van loopstoeltjes.

Talloze kinderen hebben erin gezeten en maakten hiermee hun eerste 'stapjes': het befaamde loopstoeltje. Het principe is simpel: een kindje 'hangt' hier als het ware in met de voetjes op de grond en krijgt steun van de stoel, het frame en de wieltjes op de grond. Maar wat zijn de voor- en nadelen van dit hulpmiddel?

More content below the advertising

 

De voordelen

 1. Loopstoeltjes zijn bedoeld voor kinderen die nog niet kunnen lopen, maar wel zelfstandig kunnen zitten. Sommige kindjes raken snel verveeld of gefrustreerd in een wipstoel of de box, een loopstoel biedt dan wat meer afleiding.
   
 2. Veel loopstoeltjes hebben ook allerlei ingebouwde speelgoedelementen: spiegeltjes, rammelaars en geluidjes. Oftwel, het biedt de nodige entertainment voor een dreumes die graag overal aan zit en vermaakt wil worden.
   
 3. Een loopstoeltje kan handig zijn voor kinderen die gefrustreerd raken omdat ze nog niet kunnen lopen, maar dat wel dolgraag willen. Het stoeltje geeft wat meer mobiliteit en ze kunnen er zelf mee naar de tv of hun speelgoed trappelen.

 

Lees ook
KIND: Niet alle kinderstoelen zijn veilig >

 

De nadelen

 1. Zowel de Consumentenbond als veel kinderartsen raden het gebruik van de stoeltjes af, vooral vanwege de onveilige situaties die kunnen ontstaan. Er gebeuren nogal eens ongelukken met een loopstoeltje: kinderen botsen ergens tegenaan of kunnen dankzij de loopstoel onveilige plekken bereiken, zoals de hete oven in de keuken, een kop hete thee op tafel of een trappengat. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Niet voor niets zijn loopstoeltjes in veel landen al verboden.
   
 2. Ook wijzen deskundigen erop dat het gebruik van een loopstoeltje nadelig werkt voor de motorische ontwikkeling van een kleintje. Lopen leer je letterlijk met vallen en opstaan. Liggen, rollen, zitten, kruipen en staan zijn belangrijke bewegingen die nodig zijn om spieren te ontwikkelen en een goed evenwichtsgevoel te krijgen. Een loopstoeltje kan deze ontwikkeling vertragen.
   
 3. Ook zeggen experts dat een loopstoel eigenlijk niet nodig is. Een kind moet juist gefrustreerd raken omdat-ie nog niet kan lopen, want dat geeft juist de noodzaak om de eerste wankele stapjes te gaan zetten. 

 

Toch eentje aanschaffen?

Denk je toch dat je kind hiermee gebaat is? Let er bij de aanschaf dan op dat je een loopstoel koopt die aan de huidige norm voldoet (NEN-EN 1273: 2005). Laat je kind nooit zonder toezicht in het stoeltje zitten en niet langer dan 20 minuten per dag. 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >