Ze zijn er in kekke kleurtjes, je dreumes heeft er de grootste lol in en zoeft vol zelftrouwen de kamer door. Maar naast deze voordelen kleven er ook wat nadelen aan het gebruik van loopstoeltjes.
Lees verder onder de advertentie
Talloze kinderen hebben erin gezeten en maakten hiermee hun eerste ‘stapjes’: het befaamde loopstoeltje. Het principe is simpel: een kindje ‘hangt’ hier als het ware in met de voetjes op de grond en krijgt steun van de stoel, het frame en de wieltjes op de grond. Maar wat zijn de voor- en nadelen van dit hulpmiddel?
Lees verder onder de advertentie
De voordelen
Loopstoeltjes zijn bedoeld voor kinderen die nog niet kunnen lopen, maar wel zelfstandig kunnen zitten. Sommige kindjes raken snel verveeld of gefrustreerd in een wipstoel of de box, een loopstoel biedt dan wat meer afleiding.
Veel loopstoeltjes hebben ook allerlei ingebouwde speelgoedelementen: spiegeltjes, rammelaars en geluidjes. Oftwel, het biedt de nodige entertainment voor een dreumes die graag overal aan zit en vermaakt wil worden.
Een loopstoeltje kan handig zijn voor kinderen die gefrustreerd raken omdat ze nog niet kunnen lopen, maar dat wel dolgraag willen. Het stoeltje geeft wat meer mobiliteit en ze kunnen er zelf mee naar de tv of hun speelgoed trappelen.
Zowel de Consumentenbond als veel kinderartsen raden het gebruik van de stoeltjes af, vooral vanwege de onveilige situaties die kunnen ontstaan. Er gebeuren nogal eens ongelukken met een loopstoeltje: kinderen botsen ergens tegenaan of kunnen dankzij de loopstoel onveilige plekken bereiken, zoals de hete oven in de keuken, een kop hete thee op tafel of een trappengat. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Niet voor niets zijn loopstoeltjes in veel landen al verboden.
Ook wijzen deskundigen erop dat het gebruik van een loopstoeltje nadelig werkt voor de motorische ontwikkeling van een kleintje. Lopen leer je letterlijk met vallen en opstaan. Liggen, rollen, zitten, kruipen en staan zijn belangrijke bewegingen die nodig zijn om spieren te ontwikkelen en een goed evenwichtsgevoel te krijgen. Een loopstoeltje kan deze ontwikkeling vertragen.
Ook zeggen experts dat een loopstoel eigenlijk niet nodig is. Een kind moet juist gefrustreerd raken omdat-ie nog niet kan lopen, want dat geeft juist de noodzaak om de eerste wankele stapjes te gaan zetten.
Toch eentje aanschaffen?
Denk je toch dat je kind hiermee gebaat is? Let er bij de aanschaf dan op dat je een loopstoel koopt die aan de huidige norm voldoet (NEN-EN 1273: 2005). Laat je kind nooit zonder toezicht in het stoeltje zitten en niet langer dan 20 minuten per dag.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).