Dít is waarom muziek tijdens de zwangerschap goed is voor je baby

22.06.2020 11:42
muziek zwangerschap goed voor baby Beeld: Shutterstock

Wist je dat je baby al in de buik meegeniet van de muziek waar jij naar luistert? En het is nog goed voor ‘m ook. Dus zet je favoriete nummer maar op en zing ondertussen vrolijk mee.

Als je baby ongeveer acht weken oud is, ontstaat zijn gehoororgaan. Rond de vijfde maand in de zwangerschap kan hij horen. Zo’n drie maanden later kan hij geluiden ook echt onderscheiden: het geborrel van vruchtwater bijvoorbeeld, het geklop van jouw hart en natuurlijk jouw stem.

Hoge tonen

Ook de muziek waar jij naar luistert ‘dringt’ de oren van je baby binnen. Volgens onderzoek hebben baby’s zelfs een voorkeur voor bepaalde soorten muziek. Hun hartslag verschilt namelijk per muzieksoort en over het algemeen vinden ze harde, zware tonen niet zo fijn. Hoge tonen en muziek met een vloeiende melodie kunnen ze juist wel waarderen. Komt goed uit dus, als je fan bent van klassieke muziek.

Mozart Effect

Overigens dacht men in de jaren negentig dat je slimmer zou worden door te luisteren naar muziek van Mozart. Men sprak daarom ook wel van het Mozart Effect. Er waren vrouwen die dus al tijdens de zwangerschap naar die klassieke nummers luisterden, maar uiteindelijk bleek het een fabeltje te zijn.

Ach, je kind hoeft er niet slimmer door te worden, maar je kunt ‘m wel trakteren op een mooi pianostuk van Mozart. De rustgevende tonen zullen ‘m lekker ontspannen. Ondertussen kun je zelf gezellig mee-neuriën of een beetje zingen, want ook dat is goed voor je kleintje. De geluidstrillingen van je stembanden gaan direct naar je baby en voor hem voelt dat als een soort massage.

Na de geboorte

Als je kindje eenmaal geboren is, kan hij de muziek herkennen die hij in de buik heeft gehoord. Vaak zorgt die muziek ervoor dat hij rustig wordt – de tonen herinneren hem immers aan de veilige tijd in jouw buik. Zet dus dezelfde muziek op als je kind onrustig is of moeite heeft om in slaap te komen.
Bron: Ouders van Nu & Mama Magazine

 

Lees ook:
Onderzoek: gezinnen gelukkiger door muziek >