Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Heeft je kind net vakantie gehad, is hij alweer thuis: een studiedag op school. Maar wat zijn studiedagen precies en hoe vaak komen die per jaar voor? 

Wat is een studiedag?

Tijdens een studiedag, die bedoelt is voor leerkrachten, is je kind vrij. Op die dag bespreekt het personeel onder meer de planning en belangrijke zaken in het onderwijs.

More content below the advertising

 

Lees ook:
Anke is bang voor de schoolpleinjungle >

 

Zijn er landelijke studiedagen?

Nee, het is aan de school zelf wanneer een studiedag op de kalender komt. Zo kan een studiedag middenin de week vallen, bijvoorbeeld omdat leerlingen op woensdagmiddag al vrij zijn. Maar een studiedag kan ook aan het begin of juist einde van de week ingepland worden, zodat er sprake is van een lang weekend.

 

Hoeveel studiedagen zijn er?

Gemiddeld gaat het om zeven studiedagen per jaar, maar ook dit verschilt per school. Het aantal studiedagen hangt onder meer af van de lestijd. Basisscholen moeten minimaal 7520 uur les geven over alle acht schooljaren, maar een school mag zelf beslissen hoe het lesrooster en de pauzetijden eruitzien. Dat geldt dus ook voor het plannen van de studiedagen. De school moet er daarbij wel rekening mee houden dat ze geen extra vrije dagen inroostert bovenop de vrije dagen die wettelijk zijn toegestaan.

 

Bij de Rijksoverheid vind je nog meer informatie over studiedagen en lesuren in het basisonderwijs.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >