kinderen-mobiele-telefoon

Nu smartphones niet meer uit het straatbeeld weg te denken zijn, sta je als ouders voor een lastige keuze: op welke leeftijd geef je jouw kind een telefoon? Wie betaalt 'm? En schaf je dan een abonnement of prepaid-kaart aan? Wij zochten het voor je uit.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd voor kinderen die een mobiele telefoon krijgen 12 jaar is. Ze gaan dan naar de middelbare school, krijgen meer verantwoordelijkheden en zien dat vriendjes ook een mobiel krijgen.
 

Prepaid?

Maar wat is er nu verstandiger: een prepaid-kaart met beltegoed of een abonnement? Het voordeel van prepaid is dat je vooraf betaalt. Je bepaalt zelf hoe hoog de telefoonrekening is en hoeveel tegoed jouw kind per week kan opmaken. Nadeel: op is op. Met een abonnement hoef je hier niet bang voor te zijn, maar je kunt wel ineens een hoge telefoonrekening op de mat krijgen wanneer jouw kind over de belminuten heengaat.
 

Lees ook
Bijna 40% van de moeders is verslaafd aan haar mobiel

 

Bang voor hoge rekening

Die hoge rekening, daar blijken veel ouders bang voor te zijn: onderzoek laat zien dat 59 procent van de 500 ondervraagde ouders een prepaid-kaart voor kinderen jonger dan 12 jaar het meest geschikt vindt. Een abonnement zonder internet heeft bij 7 procent de voorkeur en slechts 5 procent vindt een abonnement het handigst. De rest van de ouders vindt een abonnement met gebruikslimieten of een aansluiting waarbij enkel bepaalde nummers bereikbaar zijn de juiste keuze.
 

Nibud

En wie betaalt het apparaat (en het beltegoed/abonnement) eigenlijk? Bij kinderen onder de 12 zie je dat voornamelijk de ouders de kosten op zich nemen of de kinderen een klein deel laten betalen. Van de kinderen van 12+ betaalt 20 procent alle verbruikskosten zelf, heeft het Nibud onderzocht. Ondanks dat vindt het kenniscentrum wel dat je áltijd duidelijke afspraken moet maken. Ze hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

Bespreek samen:

  • Hoe hoog de maandelijkse vergoeding is als je een bedrag per maand geeft.
  • Hoe je dit geld geeft: contant, op de bankrekening, of als een kaart of code.
  • Wie betaalt als jouw kind over zijn bundel gaat (als je een abonnement heeft afgesloten) of wie extra prepaidkaarten betaalt als je kind meer nodig heeft dan je normaal per maand geeft.
  • Wie de telefoonkosten betaalt als jouw kind zelfstandig op vakantie gaat.
  • Wanneer je verwacht dat jouw kind even belt, sms’t of whatsAppt: elke dag na school? Of alleen als er iets is?
  • Of je ook (een deel van) de bel- en sms-kosten betaalt als je kind naar vrienden belt.
  • Of je ook meebetaalt aan een internetbundel op de telefoon.
  • Wie het toestel betaalt: kan je kind voor een bepaald bedrag zelf een telefoon uitzoeken? Of krijgt hij jouw oude mobiel?
  • Wanneer het tijd is voor een nieuwe telefoon.
  • Wie betaalt als de telefoon kapot gaat of kwijtraakt.
11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >