Dit moet je weten over keelamandelen

11.03.2020 09:07
keelamandelen kind Beeld: Shutterstock

Geen pretje, als je kind z’n keelamandelen moet laten verwijderen. Maar wanneer is dit nodig en hoe werkt het precies? Wij zetten alles voor je op een rij.

Wat zijn keelamandelen?

Ieder mens heeft twee amandelen in zijn keel: zogenoemde tonsillen. Het zijn een soort knobbels links en rechts achterin de keel. Keelamandelen bestrijden de bacteriën en virussen die via je mond naar binnen komen. Als ze ontsteken en opzwellen, functioneren ze niet meer goed en krijgt je kind klachten. Denk aan keelpijn, koorts, moe, snurken en een slechte adem. Bij ontstoken keelamandelen kan de KNO-arts beslissen om ze te verwijderen.

 

Lees ook:
Fotoserie: In dit ziekenhuis rijden kinderen zelf naar de operatiekamer >

 

Hoe bereid je je kind erop voor?

Een operatie aan de keelamandelen is zeker voor een kind ingrijpend. Belangrijk is om je kind er thuis al goed op voor te bereiden: vertel hem wat er gaat gebeuren en waarom hij naar het ziekenhuis moet. Bij de bibliotheek zijn verschillende boekjes verkrijgbaar over dit onderwerp en je kunt ook overwegen om voorafgaand aan de operatie alvast een keer kennis te maken op de Kinderafdeling van het ziekenhuis.

 

Hoe gaat de operatie in z’n werk?

Tijdens de operatie wordt je kind onder narcose gebracht. Het verwijderen van keelamandelen noem je ook wel ‘tonsillectomie’: het uitsnijden van de amandel. Gemiddeld duurt dit een klein half uurtje. Terug op de afdeling zal je kind onder controle worden gehouden en als hij een nachtje in het ziekenhuis moet blijven, mag je als ouder meestal bij hem op de kamer slapen. Naderhand kan je kind last hebben van keelpijn en licht koortsig zijn. Ook kan zijn stem wat hoger zijn dan normaal. Na een paar dagen zijn de meeste klachten over.

 

 

Meer informatie over opvoeden en opgroeien? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >