Geen pretje, als je kind z’n keelamandelen moet laten verwijderen. Maar wanneer is dit nodig en hoe werkt het precies? Wij zetten alles voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn keelamandelen?
Ieder mens heeft twee amandelen in zijn keel: zogenoemde tonsillen. Het zijn een soort knobbels links en rechts achterin de keel. Keelamandelen bestrijden de bacteriën en virussen die via je mond naar binnen komen. Als ze ontsteken en opzwellen, functioneren ze niet meer goed en krijgt je kind klachten. Denk aan keelpijn, koorts, moe, snurken en een slechte adem. Bij ontstoken keelamandelen kan de KNO-arts beslissen om ze te verwijderen.
Een operatie aan de keelamandelen is zeker voor een kind ingrijpend. Belangrijk is om je kind er thuis al goed op voor te bereiden: vertel hem wat er gaat gebeuren en waarom hij naar het ziekenhuis moet. Bij de bibliotheek zijn verschillende boekjes verkrijgbaar over dit onderwerp en je kunt ook overwegen om voorafgaand aan de operatie alvast een keer kennis te maken op de Kinderafdeling van het ziekenhuis.
Lees verder onder de advertentie
Hoe gaat de operatie in z’n werk?
Tijdens de operatie wordt je kind onder narcose gebracht. Het verwijderen van keelamandelen noem je ook wel ‘tonsillectomie’: het uitsnijden van de amandel. Gemiddeld duurt dit een klein half uurtje. Terug op de afdeling zal je kind onder controle worden gehouden en als hij een nachtje in het ziekenhuis moet blijven, mag je als ouder meestal bij hem op de kamer slapen. Naderhand kan je kind last hebben van keelpijn en licht koortsig zijn. Ook kan zijn stem wat hoger zijn dan normaal. Na een paar dagen zijn de meeste klachten over.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.