Sommige stellen worden snel zwanger. Maar dat is zeker niet altijd zo. Een zwangerschap kan wel jaren op zich laten wachten. Soms is een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF, nodig om zwanger te worden. Dat is vaak een emotionele rollercoaster waarin sommige stellen een hoop tegenslag te verwerken krijgen. Zeker als je in traject van meerdere pogingen terechtkomt. De financiële kant is gelukkig goed geregeld via je zorgverzekering. Wat je precies van je zorgverzekering kunt verwachten lees je hieronder. En ook hoe het zit als je een vierde poging overweegt.
Lees verder onder de advertentie
De eerste drie behandelingen
Lukt het niet om zelf zwanger te worden? Dan kun je een vruchtbaarheidsbehandeling overwegen. Bij IVF gebeurt de bevruchting buiten de baarmoeder. Vervolgens wordt de bevruchte eicel in de baarmoeder geplaatst. Het is best een belastende behandeling, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar ook de kosten zijn hoog. Gelukkig worden de eerste drie behandelingen (tot je 43e) door je basisverzekering vergoed. Dit aantal geldt per doorgaande zwangerschap van tenminste twaalf weken. Na zo’n doorgaande zwangerschap begint de telling opnieuw. Let op: er geldt wel een eigen risico. Dit betekent dat je de eerste zorgkosten tot het bedrag van je eigen risico zelf betaalt. In 2020 is het standaard eigen risico 385 euro en kun je het tot maximaal 885 euro verhogen.
Lees verder onder de advertentie
Extra behandelingen
Heb je meer dan drie IVF-behandelingen nodig voordat je zwanger bent? Dan kan je voor die extra behandelingen een aanvullende verzekering nemen. Sommige verzekeraars bieden namelijk een vergoeding voor een vierde (en vijfde) behandeling als je aanvullend verzekerd bent. Wil je weten bij welke zorgverzekeraar dit geldt en of je direct geaccepteerd wordt? Bekijk dan dit vergoedingsoverzicht vruchtbaarheidsbehandelingen. Ga je voor een vierde poging? Dan kun je daar dus een vergoeding voor krijgen. Goed om te weten: de vergoedingen voor de IVF-behandelingen komen op naam van de vrouw. De partner hoeft dus geen uitgebreidere verzekering te kiezen.
Je basisverzekering vergoedt een deel van je vruchtbaarheidsbehandelingen. Daar heb je een schriftelijke verwijzing van een medisch specialist voor nodig. Heb je meer dan drie behandelingen nodig om zwanger te raken? Dan kan je een aanvullende verzekering nemen. Maar er is niet één bepaalde zorgverzekering die het beste is als je een kinderwens hebt. Bij iedereen is de situatie namelijk anders. Daarom is het slim om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Kruidvat viert moederdag met een aanbieding voor… wasmiddel? Jep, je leest het goed. ‘Cadeautip voor Moederdag’ stond er doodleuk boven een knalgele actiepagina vol flacons Ariel. En dat als moederdagcadeau valt verkeerd bij moeders in het hele land.