Sommige stellen worden snel zwanger. Maar dat is zeker niet altijd zo. Een zwangerschap kan wel jaren op zich laten wachten. Soms is een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF, nodig om zwanger te worden. Dat is vaak een emotionele rollercoaster waarin sommige stellen een hoop tegenslag te verwerken krijgen. Zeker als je in traject van meerdere pogingen terechtkomt. De financiële kant is gelukkig goed geregeld via je zorgverzekering. Wat je precies van je zorgverzekering kunt verwachten lees je hieronder. En ook hoe het zit als je een vierde poging overweegt.
Lees verder onder de advertentie
De eerste drie behandelingen
Lukt het niet om zelf zwanger te worden? Dan kun je een vruchtbaarheidsbehandeling overwegen. Bij IVF gebeurt de bevruchting buiten de baarmoeder. Vervolgens wordt de bevruchte eicel in de baarmoeder geplaatst. Het is best een belastende behandeling, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar ook de kosten zijn hoog. Gelukkig worden de eerste drie behandelingen (tot je 43e) door je basisverzekering vergoed. Dit aantal geldt per doorgaande zwangerschap van tenminste twaalf weken. Na zo’n doorgaande zwangerschap begint de telling opnieuw. Let op: er geldt wel een eigen risico. Dit betekent dat je de eerste zorgkosten tot het bedrag van je eigen risico zelf betaalt. In 2020 is het standaard eigen risico 385 euro en kun je het tot maximaal 885 euro verhogen.
Lees verder onder de advertentie
Extra behandelingen
Heb je meer dan drie IVF-behandelingen nodig voordat je zwanger bent? Dan kan je voor die extra behandelingen een aanvullende verzekering nemen. Sommige verzekeraars bieden namelijk een vergoeding voor een vierde (en vijfde) behandeling als je aanvullend verzekerd bent. Wil je weten bij welke zorgverzekeraar dit geldt en of je direct geaccepteerd wordt? Bekijk dan dit vergoedingsoverzicht vruchtbaarheidsbehandelingen. Ga je voor een vierde poging? Dan kun je daar dus een vergoeding voor krijgen. Goed om te weten: de vergoedingen voor de IVF-behandelingen komen op naam van de vrouw. De partner hoeft dus geen uitgebreidere verzekering te kiezen.
Je basisverzekering vergoedt een deel van je vruchtbaarheidsbehandelingen. Daar heb je een schriftelijke verwijzing van een medisch specialist voor nodig. Heb je meer dan drie behandelingen nodig om zwanger te raken? Dan kan je een aanvullende verzekering nemen. Maar er is niet één bepaalde zorgverzekering die het beste is als je een kinderwens hebt. Bij iedereen is de situatie namelijk anders. Daarom is het slim om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.
Pak je tassen, roep de kinderen en spring in de auto: Europa-Park is de volgende bestemming! Dit onbekende pretpark is nog niet zo bekend bij Nederlanders, maar een absolute must-visit als je Disneyland en De Efteling al gezien hebt.