waterwratjes kinderen
Beeld: Pixabay

Plots zitten er allemaal kleine, doorzichtige bultjes op de huid van je kind. Alles over het ontstaan, behandelen en voorkomen van waterwratjes bij kinderen.

Wat is het?

Waterwratjes zijn gladde bultjes die gevuld zijn met vocht. Het vocht is doorschijnend van kleur en de bultjes zijn klein, vaak minder dan een halve centimeter groot. Opvallend: in het midden van het bultje zit een deukje. Waterwratjes komen vooral voor bij kinderen vanaf 1 jaar, bij volwassenen zie je het minder vaak. De bultjes kunnen over het hele lijf voorkomen. In de meeste gevallen is er sprake van groepjes waterwratjes en komen ze op meerdere plekken voor, zoals de benen, buik of bij de ogen. Soms geven ze wat ongemak omdat ze kunnen jeuken.

 

Hoe ontstaan waterwratjes bij kinderen?

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Als de huid daarmee besmet wordt, ontstaan de bultjes. Het virus zit in het vocht dat in de blaasjes zit. Dat betekent helaas ook dat ze zeer besmettelijk zijn. Kinderen op een dagverblijf of op school spelen (of sporten) veel samen en hebben vaak innig lichamelijk contact. Hierdoor kan het virus zich verspreiden. Maar dit kan ook gebeuren via besmet speelgoed, kleding, zwembandjes of handdoeken.

 

Lees ook
VIDEO: Kinderen over hoofdluis >

 

Hoe voorkom je ze?

Besmetting voorkom je in huis onderling geen washandjes of handdoeken te delen, zeker niet als er al een gezinslid besmet is. Heeft jouw kind waterwratjes? Voorkom dan verdere besmetting door je kind ervan te weerhouden de bultjes open te krabben (want dan komt het besmettelijke vocht eruit). Zijn de bultjes toch open gekrabd? Desinfecteer dan de huid en plak de open wratjes daarna af met een pleister of gaasje. Was je handen altijd grondig na lichamelijk contact – laat je kind zelf ook regelmatig zijn handen wassen, zeker als-ie aan de wratjes heeft gezeten – en maak ook regelmatig het speelgoed schoon.

 

Kun je waterwratjes behandelen?

In principe kunnen de waterwratjes geen kwaad en is er geen behandeling nodig. Ze verdwijnen namelijk vanzelf. Dat kan wel een paar maanden tot een jaar duren, dus geduld is vereist. Eerst droogt het vocht in, daarna trekken de bultjes weg. Behandelingen bij de huisarts (wegbranden, bevriezen of wegsnijden) kunnen pijnlijk zijn en littekens veroorzaken. Het is dus beter om gewoon af te wachten. Wel kun je mentholgel tegen de jeuk gebruiken.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderdagverblijven_worden_volgend_jaar_fors_duurder

De kosten voor de kinderopvang gaan flink omhoog: ouders dreigen volgend jaar honderden euro’s meer kwijt te zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kinderopvang.

 

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf 1 januari strengere eisen in voor de opvang van baby's: pedagogisch medewerkers mogen niet langer voor vier nuljarigen tegelijk zorgen, maar maximaal drie. Deze kosten worden doorberekend aan ouders en vooral kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee.

 

Verhoging toeslagen

Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders wel een deel van die rekening terug, maar toch verwacht de brancheorganisatie dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen. Als de berekeningen van de kinderdagverblijven bewaarheid worden, gaat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar.

 

Niet pessimistisch

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) ziet aan eigen berekeningen dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt en gaat niet uit van zo'n hoge prijsstijging. Ook ouderorganisatie Boink wil nog niet pessimistisch zijn. "We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen."

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >