waterwratjes kinderen
Beeld: Pixabay

Plots zitten er allemaal kleine, doorzichtige bultjes op de huid van je kind. Alles over het ontstaan, behandelen en voorkomen van waterwratjes bij kinderen.

Wat is het?

Waterwratjes zijn gladde bultjes die gevuld zijn met vocht. Het vocht is doorschijnend van kleur en de bultjes zijn klein, vaak minder dan een halve centimeter groot. Opvallend: in het midden van het bultje zit een deukje. Waterwratjes komen vooral voor bij kinderen vanaf 1 jaar, bij volwassenen zie je het minder vaak. De bultjes kunnen over het hele lijf voorkomen. In de meeste gevallen is er sprake van groepjes waterwratjes en komen ze op meerdere plekken voor, zoals de benen, buik of bij de ogen. Soms geven ze wat ongemak omdat ze kunnen jeuken.

 

Hoe ontstaan waterwratjes bij kinderen?

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Als de huid daarmee besmet wordt, ontstaan de bultjes. Het virus zit in het vocht dat in de blaasjes zit. Dat betekent helaas ook dat ze zeer besmettelijk zijn. Kinderen op een dagverblijf of op school spelen (of sporten) veel samen en hebben vaak innig lichamelijk contact. Hierdoor kan het virus zich verspreiden. Maar dit kan ook gebeuren via besmet speelgoed, kleding, zwembandjes of handdoeken.

 

Lees ook
VIDEO: Kinderen over hoofdluis >

 

Hoe voorkom je ze?

Besmetting voorkom je in huis onderling geen washandjes of handdoeken te delen, zeker niet als er al een gezinslid besmet is. Heeft jouw kind waterwratjes? Voorkom dan verdere besmetting door je kind ervan te weerhouden de bultjes open te krabben (want dan komt het besmettelijke vocht eruit). Zijn de bultjes toch open gekrabd? Desinfecteer dan de huid en plak de open wratjes daarna af met een pleister of gaasje. Was je handen altijd grondig na lichamelijk contact – laat je kind zelf ook regelmatig zijn handen wassen, zeker als-ie aan de wratjes heeft gezeten – en maak ook regelmatig het speelgoed schoon.

 

Kun je waterwratjes behandelen?

In principe kunnen de waterwratjes geen kwaad en is er geen behandeling nodig. Ze verdwijnen namelijk vanzelf. Dat kan wel een paar maanden tot een jaar duren, dus geduld is vereist. Eerst droogt het vocht in, daarna trekken de bultjes weg. Behandelingen bij de huisarts (wegbranden, bevriezen of wegsnijden) kunnen pijnlijk zijn en littekens veroorzaken. Het is dus beter om gewoon af te wachten. Wel kun je mentholgel tegen de jeuk gebruiken.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

niet alles hoeft te delen
Beeld: Pixabay

‘Samen spelen, samen delen’, krijgen kinderen al vroeg te horen. Maar van moeder Jorrie hoeven haar kinderen niet alles te delen. Ze legt uit waarom.

Scary Mommy-blogger Jorrie Varney is moeder van twee kinderen. Haar dochtertje sleept altijd een tasje met kleine poppetjes met zich mee. En nee, die hoeft ze van Jonnie niet per se te delen met andere kinderen, schrijft ze: ‘Ik zie heus wel de verbaasde blikken van andere ouders als ze mij horen zeggen dat ze het niet hoeft te delen als ze dat niet wil. Het gaat tegen de sociale codes in, maar zo doen wij het. ‘Mijn is dijn’ is geen concept dat ik als ouder per definitie ondersteun.’

 

Grenzen respecteren

Jorrie vervolgt met de stelling dat we als volwassenen ook niet zomaar alles delen. ‘Dus waarom wordt dat van kinderen wel verwacht? We moeten ze toch ook het stellen van grenzen en respect voor anderen bijbrengen? Als een kind tegen een ander kind ‘nee’ zegt, dan moeten ze dat toch respecteren? Ze hebben geen recht op het speelgoed van een ander, alleen omdat ze het zien en interessant vinden.’ Volgens de blogger zijn grenzen gezond en wordt door kinderen de kans te geven om zelf keuzes te maken hun autonomie vergroot. ‘Wij als ouders moeten onze kinderen begeleiden. We zijn leraren, geen dictators.’

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Moeder krijgt commentaar op de inhoud van haar winkelwagen >

 

Twee kanten

De schrijfster benadrukt dat het mes aan twee kanten snijdt: ‘Soms zijn mijn kinderen overstuur als een ander kind niet wil delen. Dat geeft ons de kans om te praten over het begrip ‘toestemming geven’. Mijn kinderen leren dat ze niet zomaar recht hebben op iets, puur omdat ze het willen. Dat is niet hoe de wereld werkt. Delen is heel aardig en ik zal het altijd aanmoedigen, maar alleen als mijn kinderen zich daar goed bij voelen. Ze weten dat het hun keuze is, en dat er geen consequenties aan zitten als ze iets voor zichzelf willen houden. Ik steun hun keuzes, zelfs als ze hun koekjes niet met mij willen delen.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

hoeveel kind drinken per dag
Beeld: Pixabay

Veel ouders hebben met hun kinderen strijd over het avondeten (‘nog één hapje broccoli!’), maar het is minstens zo belangrijk dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Zo veel moet jouw kind per dag drinken.

Kinderen verschillen van elkaar als dag en nacht, ook in hun drinkgedrag en –behoefte. Waar het ene kind een enorme dorstlap is en makkelijk drie glazen water achter elkaar weg tikt, moet je een ander kind er steeds aan herinneren om z’n glas leeg te drinken. Maar wat hebben kinderen nou echt nodig?

 

Baby’s

Baby’s tot 1 jaar drinken zeker de eerste vier maanden alleen melk – hetzij kunstvoeding of borstvoeding. De richtlijn hiervoor geldt: 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Een baby van 5 kilo heeft dus 750 ml per dag nodig. Maar dit is geen strikt voorschrift. Baby’s voelen zelf heel goed aan hoeveel ze moeten en willen drinken. En de ene baby drinkt nu eenmaal meer dan de ander. Bij borstvoeding is het wat lastiger in te schatten hoeveel een zuigeling binnenkrijgt, maar de volle plasluiers zijn een goede indicatie of je kind voldoende drinkt. Wees alert op suf gedrag, een droge mond of het ontbreken van dikke tranen bij het huilen.

 

Lees ook
7x waterspelletjes met kinderen >

 

Peuters tot 4 jaar

Ook bij oudere kinderen wordt er gekeken naar het gewicht. Hierbij geldt volgens kinderartsen dan: 1 liter voor de eerste 10 kilo, plus 50ml voor elke kilo die daar bovenop komt. Weegt je peuter 15 kilo, dan komt dat neer op 1,25 liter per dag. Dit komt neer op zo’n 5 á 6 glazen per dag -  dit is inclusief de 2 glazen melk die tot vier jaar worden aangeraden om dagelijks te drinken.

 

Kinderen vanaf 4 jaar

Volgens het Voedingscentrum moeten kinderen vanaf 4 jaar zo’n 1 tot 1,5  liter vocht per dag drinken. Voor kinderen tot 8 jaar geldt het advies dat hiervan 300 ml een melkproduct moet zijn. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar moet dat 450 ml zijn. Melk is vooral belangrijk door calcium en de vitamines B2 en B12 – goed voor de botgezondheid en de stofwisseling. Voor alle leeftijden geldt dat er met warm weer altijd extra drinken gegeven mag worden. Dat kan ook in de vorm van vochtrijke snacks zijn, zoals watermeloen, sinaasappels of waterijsjes.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >