ouderschap herkenbaar

De Amerikaanse fotografe Giedre Gomes maakt vaak mierzoete portretten van gezinnen, maar besloot het eens over een andere boeg te gooien: de waarheid van het gezinsleven laten zien. Het resulteerde in een fantastische, pijnlijk herkenbare fotoserie. 

Giedre is zelf moeder, en trof na zo'n 'perfecte' fotoshoot thuis altijd een heel andere realiteit aan. Om een meer waarheidsgetrouw beeld van het moederschap te geven, startte ze een fotoproject om de routine van alledag weer te geven: 'Waarin elke dag hetzelfde is - ontbijt, lunch, avondeten, koken, schoonmaken, de afwas, de was, het rondrijden.' Een paar vriendinnen haakten af toen ze hoorde wat er van ze werd verwacht - halfnaakt op de wc zitten - maar gelukkig vond Giedre een paar gelijkgestemden die wilden meewerken. Het resultaat is hilarisch en o zo herkenbaar.

 

Rustig wakker worden is er niet meer bij

foto's realiteit moederschap

 

En privacy is ver te zoeken

foto's realiteit moederschap

 

Boodschappen doen: altijd een uitdaging

foto's realiteit moederschap

 

'Jongens! Wat zei ik nou? Niet springen op de bank!'

foto's realiteit moederschap

 

De laatste keer dat je alleen hebt gedoucht, kun je je amper herinneren

foto's realiteit moederschap

 

Lees ook
KIND: Deze Instagram-foto's (gepost door oerlollige moeders) moet je zien >

 

Goddank, even een momentje voor jezelf

foto's realiteit moederschap

 

Maar dat duurt nooit lang...

foto's realiteit moederschap

 

Soms krijg je een beetje hulp bij het koken

foto's realiteit moederschap

 

Maar er zijn ook veel mooie momenten

foto's realiteit moederschap

 

Uiteindelijk wil de fotografe laten zien dat (thuisblijf)moeders echt niet de hele dag luieren of slapen: 'We hebben nooit een dag vrij. Het is hard werken.'

foto's realiteit moederschap

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bijna-duizend-scholen-nederland-te-weinig-leerlingen

Een op de zeven basisscholen in Nederland heeft te weinig leerlingen. Dat zijn er ruim 900, blijkt uit analyse van RTL Nieuws.

Bij een deel hiervan is het zelfs zo leeg, dat sluiting dreigt.

 

Gemeente

Sinds het nieuwe schooljaar heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nieuwe normen vastgesteld: het minimaal aantal leerlingen dat op een school moet zitten, hangt af van de gemeente. Zo moet een school in een grote gemeente als Amsterdam minimaal 195 leerlingen hebben, terwijl een school in bijvoorbeeld Delfzijl aan zo’n vijftig leerlingen genoeg heeft. Komt je als onderwijsinstelling drie jaar lang niet aan dat aantal? Dan krijg je geen geld meer van de overheid en moet je in principe dicht.

 

Lees ook
Van 'openbaar' tot 'confessioneel bijzonder': 4 soorten basisscholen op een rij >

 

'Een slechte zaak'

Ondanks dat veel ouders denken dat een 'kleine' school juist goed voor hun kind is, noemt de Onderwijsraad het 'een slechte zaak'. "De kwaliteit van de lessen op kleine scholen is kwetsbaar. Als op zo'n school een docent ziek is of weg gaat, levert dat al snel problemen op. Verder wordt er vaak met combinatieklassen gewerkt en dat is een stuk lastiger voor de leerkracht."

 

Drie keer zo hoog

Ook is een kleine school voor kinderen slecht voor hun sociale ontwikkeling én relatief duurder dan een gemiddelde school, stelt de Raad. "Scholen krijgen een bedrag per leerling, maar ook een 'vaste voet'. Die kosten worden bij een kleine school over minder leerlingen verdeeld en zijn dus bijna drie keer zo hoog als op een gemiddelde school."

Wil je weten hoeveel leerlingen de scholen in jouw woonplaats hebben? Ga naar RTLnieuws.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
zo-willen-kinderen-eten-geserveerd-hebben

Alles op een hoop of netjes naast elkaar: wetenschapper Annemarie Olsen onderzocht hoe kinderen hun eten het liefst geserveerd hebben en wat blijkt? Meisjes (van 7 en 8 jaar oud) hebben een sterke voorkeur voor borden waarop alle ingrediënten van elkaar gescheiden liggen.

Jongens van diezelfde leeftijd hebben geen voorkeur, maar kinderen tussen de 12 en 14 jaar oud willen hun voedsel het liefst deels of helemaal door elkaar geroerd te eten.

 

'Besmetten'

Waarom jongere meisjes een voorkeur hebben voor een serveerstijl waarbij ingrediënten elkaar niet raken, is gissen. “Het kan zijn dat ze geloven dat de verschillende ingrediënten elkaar kunnen ‘besmetten’", zegt Olsen. “Maar het kan ook zijn dat ze de verschillende elementen in een bepaalde volgorde willen eten of dat het ze meer overzicht geeft.”

 

Lees ook
Onderzoek: hierdoor eet jouw kind voortaan wel alle groenten op >

 

Advies

Of je kind nu een jongen of meisje is, de wetenschapper adviseert ouders sowieso verschillende ingrediënten gescheiden van elkaar op een bord te leggen. "Ze kunnen dan zelf de keuze maken om de ingrediënten één voor één op te eten of toch met elkaar te vermengen."

Bron: scientias.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >