‘De juf geeft meer aandacht aan de dochter van een bekende Nederlander’. Els en Do geven advies

06.07.2017 07:57

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. 

Mijn zoon zit in de klas met een dochter van een bekende Nederlander. Een Heel Bekende Nederlander. Nu hebben mijn man en ik het gevoel dat de juf dat meisje meer aandacht geeft dan onze kinderen. Dat idee wordt gedeeld door andere ouders.

Dit probleem komt gelukkig weinig voor (al wordt er wel studie naar gedaan: in sommige landen is het zelfs een of officieel vak: Celebrity Studies). Het is een lastige: voor beroemdheden is iedereen gevoelig. Dat is normaal en zelfs gezond. Alleen mensen met een autistische stoornis hebben er geen last van. En dieren ook niet. Daarom hebben HBN’ers – Heel Bekende Nederlanders – vaak honden. Dan weten ze zeker dat de adoratie henzelf geldt en niet hun roem.

 

De prinsesjes

Do kent de moeder van een klasgenootje van prinses Amalia op de Bloemcampschool in Wassenaar. Die beweert dat alle overblijfmoeders op Amalia afrenden als die van de schommel viel, waardoor kinderen die tegelijkertijd van de glijbaan stortten kermend bleven liggen. Zou kunnen. Haar oma Beatrix was als kind de schrik van basisschool De Werkplaats. Klasgenoten dachten dat de moeder van Trix, koningin Juliana, hen in de gevangenis zou gooien als ze niet deden wat Hare Koninklijke Hoogheid wilde. Toen een joch weigerde te gehoorzamen, bond ze hem met behulp van haar vazallen aan een boom en dreigde zijn voeten in brand te steken. Dat weten wij uit het mierzoete boekje De prinsesjes, dat begin jaren vijftig verscheen en helaas niet meer te koop is maar bij beide tantes in de boekenkast staat.

 

Snij het vraagstuk aan

Als u het gevoel hebt dat de juf van uw kind zich iets te veel laat meeslepen door het HBN-kind, zou u de kwestie speels in de groep kunnen gooien tijdens een ouderavond. Met de HBN’ers erbij. Voorzichtig, zodat het onderwijzend personeel zich niet in de loopgraven gedrongen voelt. Snij het vraagstuk vriendelijk aan en zeg dat het voor alle partijen vast een lastig probleem is. Daarna staat het op de kaart en zullen leerkrachten, HBN-ouders en de andere vaders en moeders zich minder krampachtig gedragen. Dat voorspellen wij als tantes die zelf keihard op weg zijn naar het HPBBN-schap (Heel Piepklein Beetje Bekende Nederlanders).

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.