De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Ditte (60) geeft les aan groep 8.

Woensdagochtend, groep acht. Ik geef een merkwaardige les: app-taal. Ik steek er veel van op want ik weet er veel minder van dan mijn leerlingen. Zelf app ik in keurig Nederlands. Zoals ik dat ooit op de R.K. Meisjesschool leerde onder de strenge leiding van zuster Ursula. Elk verkeerd lettertje corrigeer ik. Ik ben dan ook niet opgegroeid met smartphones, maar met één telefoon voor het hele gezin, die met de kracht van een scheepstoeter door het huis loeide. Als je indertijd had gezegd dat kinderen ooit een eigen telefoon zouden hebben, had we dubbel gelegen van het lachen.
 

Nieuwe versie van Taal op maat

Dat er een officiële app-taal bestaat weet ik pas sinds kort. Ik dacht dat kinderen in het wilde weg maar wat afkorten. Dat dachten ze zelf ook, volgens mij. Maar nu is er een nieuwe versie van Taal op maat verschenen, de taalmethode die wij op school hanteren. Daarin trof ik tot mijn verbazing deze app-les aan. Ik dacht eerst dat ze gek waren geworden bij uitgeverij Noordhoff. Moest ik gaan onderwijzen in de taal van de vijand?
 

Zo weinig mogelijk letters

Appen heeft een desastreus effect op de schrijftaal van kinderen. Bij appen gaat het erom dat je razendsnel een bericht overbrengt, in zo weinig mogelijk letters. Je kunt schrijven wat je wilt, zolang de ontvanger het maar begrijpt.

Kinderen zijn liever lui dan moe, dus die gebruiken een fonetisch alfabet. Dat besmet hun taalgebruik. In schoolopstellen schrijven ze allemaal ‘me jas’, en ‘eve’, en ‘idd’. Dat krijg ik er niet uit. Mijn collega’s op de middelbare school trouwens ook niet. Zodat zelfs studenten aan de universiteit niet meer kunnen schrijven. Ik mag er graag over klagen met een vriendin die doceert aan de Amsterdamse VU.
 

De voordelen van app-les

Inmiddels zie ik de voordelen van de app-les. Mede omdat het slechts een uur per jaar betreft. De kinderen zijn enthousiast en zo leren ze dat er verschil is tussen correct schrijven en appen. Het is trouwens ook goed voor hun Engels, merk ik als ik Jan (11) vraag de volgende zin in app-taal te vertalen: ‘Laat het me zo snel mogelijk weten.’ Hij schrijft op het bord: ‘LMK ASAP’. “Wat betekent dat?” vraag ik benieuwd. “Let me know as soon as possible, juf”, zegt Jan. We oefenen ook smileys en andere app-icoontjes. De kinderen moeten de goede icoontjes plaatsen bij bepaalde mededelingen. Rare zinnen soms.
 

Smileys plaatsen

Soms denk ik dat ze bij Taal op maat te diep in het glaasje hebben gekeken. ‘O nee… Nu komt het nog dichterbij… straks komt het bij ons… O neeeee… help! Help! HELP!’ lees ik voor. Hierbij hoort een angst-smiley. Dylan (10) gaat de fout in. Hij zet per ongeluk een verdriet-smiley. Terwijl die juist was bedoeld voor ‘Mijn hond is dood’.

De volgende dag geef ik Dylan een herkansing. Dan behandelen we het onderwerp ‘straattaal’. Zo leren kinderen wat ABN is en wat niet. Dylan is goed in straattaal. Iets te goed. Ik vraag: “Dylan, welk woord is straattaal in de volgende zin: ‘Dat lekkere mokkeltje is echt arrogant.’” Dylan kijkt verbaasd. “Lekkere?” gokt hij. Gelukkig hoeft zuster Ursula dit niet meer mee te maken.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >